Sycąca zapiekanka z ziemniaków wystarcza za cały obiad. Sekret to serowy sos

Sycąca zapiekanka z ziemniaków wystarcza za cały obiad. Sekret to serowy sos

Dodano: 
Serowe ziemniaki z piekarnika
Serowe ziemniaki z piekarnika Źródło: Shutterstock / 11star.C
Ta zapiekanka z ziemniaków to prawdziwa pochwała prostoty: robi się ją łatwo, szybko, a smakuje rewelacyjnie.

Zapiekanka z ziemniaków z naszego przepisu to danie szybkie i łatwe. Potrzebujesz kilka składników na kremowy, serowy sos i ugotowane ziemniaki. Można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu, ale do tego dania nadają się również gotowe gotowane ziemniaki z marketu. Ziemniaki z serem są tak sycące, że wystarczą za cały obiad. Mogą być też obiadokolacją.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków z serem?

Ziemniaki z piekarnika w tej wersji to danie, które uszykujesz w nie więcej niż 10 minut, bo resztę robi już piekarnik. Klucz to sos, który jest mieszanką śmietanki kremówki, jajek i żółtego sera.

Jaki ser wybrać do zapiekanki z ziemniaków? Do różnego rodzaju zapiekanek najlepiej nadają się sery, które dobrze się topią i tworzą apetyczną, ciągnącą się warstwę. Najczęściej wybierany jest ser mozzarella – bo łagodny w smaku, doskonale się rozpuszcza i daje charakterystyczne nitki. Z kolei cheddar dodaje intensywności i lekko pikantnego posmaku. Gouda i edamski to łagodniejsze opcje, które również świetnie się topią. Emmentaler lub gruyère sprawdzą się, gdy chcesz uzyskać delikatnie orzechowy aromat. Warto też sięgać po mieszanki serów – łącząc różne smaki i tekstury, uzyskasz pyszny efekt.

Ziemniaki z serem można też przygotować z dodatkiem mięsnym. Proponujemy szynkę, ale może to być też boczek czy kiełbasa (pokrojone w kostkę).

Przepis: Serowe ziemniaki z piekarnika

Pomysł na zapiekankę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
607 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 150 tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz, oregano

opcjonalnie:

  • 150 g szynki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój na cząstki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Śmietankę dobrze wymieszaj z jajkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj ser i wymieszaj. Mieszankę wyłóż na ziemniaki i posyp całość oregano. Jeśli chcesz wersję z szynką: pokrój wędlinę w kosteczkę i posyp nią danie.
  2. PiecznieZiemniaki zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podawać ziemniaki z piekarnika?

Zapiekanka z ziemniaków z serowym sosem to danie, które najlepiej serwować od razu. Już na talerzach można posypać zapiekankę posiekanym drobno szczypiorkiem lub udekorować listkami świeżych ziół. Do ziemniaków można też podać świeże warzywa: np. surówkę z pomidorów i cebuli czy surówkę z ogórków. Pasują tu też kiszonki, np. ogórki kiszone.

Czytaj też:
Jedne z najpyszniejszych klusek robię z ziemniaków. Są puszyste i takie aromatyczne!
Czytaj też:
Minipizze gotowe w 25 minut, a znikają szybciej niż zdążysz je podać. Sprawdzony przepis na każdą okazję