Zapiekanka z ziemniaków z naszego przepisu to danie szybkie i łatwe. Potrzebujesz kilka składników na kremowy, serowy sos i ugotowane ziemniaki. Można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu, ale do tego dania nadają się również gotowe gotowane ziemniaki z marketu. Ziemniaki z serem są tak sycące, że wystarczą za cały obiad. Mogą być też obiadokolacją.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków z serem?
Ziemniaki z piekarnika w tej wersji to danie, które uszykujesz w nie więcej niż 10 minut, bo resztę robi już piekarnik. Klucz to sos, który jest mieszanką śmietanki kremówki, jajek i żółtego sera.
Jaki ser wybrać do zapiekanki z ziemniaków? Do różnego rodzaju zapiekanek najlepiej nadają się sery, które dobrze się topią i tworzą apetyczną, ciągnącą się warstwę. Najczęściej wybierany jest ser mozzarella – bo łagodny w smaku, doskonale się rozpuszcza i daje charakterystyczne nitki. Z kolei cheddar dodaje intensywności i lekko pikantnego posmaku. Gouda i edamski to łagodniejsze opcje, które również świetnie się topią. Emmentaler lub gruyère sprawdzą się, gdy chcesz uzyskać delikatnie orzechowy aromat. Warto też sięgać po mieszanki serów – łącząc różne smaki i tekstury, uzyskasz pyszny efekt.
Ziemniaki z serem można też przygotować z dodatkiem mięsnym. Proponujemy szynkę, ale może to być też boczek czy kiełbasa (pokrojone w kostkę).
Przepis: Serowe ziemniaki z piekarnika
Pomysł na zapiekankę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 607 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 150 tartego, żółtego sera
- sól, pieprz, oregano
opcjonalnie:
- 150 g szynki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój na cząstki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Śmietankę dobrze wymieszaj z jajkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj ser i wymieszaj. Mieszankę wyłóż na ziemniaki i posyp całość oregano. Jeśli chcesz wersję z szynką: pokrój wędlinę w kosteczkę i posyp nią danie.
- PiecznieZiemniaki zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podawać ziemniaki z piekarnika?
Zapiekanka z ziemniaków z serowym sosem to danie, które najlepiej serwować od razu. Już na talerzach można posypać zapiekankę posiekanym drobno szczypiorkiem lub udekorować listkami świeżych ziół. Do ziemniaków można też podać świeże warzywa: np. surówkę z pomidorów i cebuli czy surówkę z ogórków. Pasują tu też kiszonki, np. ogórki kiszone.
Czytaj też:
Jedne z najpyszniejszych klusek robię z ziemniaków. Są puszyste i takie aromatyczne!Czytaj też:
Minipizze gotowe w 25 minut, a znikają szybciej niż zdążysz je podać. Sprawdzony przepis na każdą okazję