Jedne z najpyszniejszych klusek robię z ziemniaków. Są puszyste i takie aromatyczne!

Jedne z najpyszniejszych klusek robię z ziemniaków. Są puszyste i takie aromatyczne!

Dodano: 
Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Dar1930
Choć w sklepach można kupić różne kluski, to jednak nie ma jak domowe! Najbardziej lubię te ziemniaczane, bo są pożywne i mają doskonałą konsystencję. A te zakopiańskie są szczególne udane.

Podstawowym składnikiem klusek może być mąka, ale też twaróg czy ziemniaki. W moim domu największym wzięciem cieszą się kluski ziemniaczane – kopytka, śląskie, a ostatnio też zakopiańskie. Jeśli jeszcze nie słyszeliście o tych ostatnich, najwyższy czas je poznać, bo są naprawdę pyszne.

Jak przygotować ziemniaki na kluski zakopiańskie?

Na kluski zakopiańskie używa się gotowanych ziemniaków. Najlepiej więc je obrać, zalać wrzątkiem, posolić i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wtedy ziemniaki należy odcedzić, odparować i przepuścić przez praskę, zemleć w maszynce do mięsa lub wytłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Jak zrobić kluski ziemniaczane zakopiańskie?

Kluski ziemniaczane zakopiańskie mają charakterystyczny smak i konsystencję. Smaku dodaje im bryndza oraz podsmażona cebulka. Jeśli zaś chodzi o konsystencję, są dość lekkie i puszyste. To dlatego, że dodaję do nich ubite na sztywno białka. Kluski te mają też dość nieregularne kształty, bo kładzie się je na wrzątek łyżką. Po ugotowaniu i odcedzeniu są gotowe do podania.

Przepis: Kluski zakopiańskie

Puszyste i pełne smaku zakopiańskie kluski ziemniaczane

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 100 g bryndzy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, włóż na osolony wrzątek. Ugotuj je, odcedź, odparuj, dodaj bryndzę, przepuść razem przez praskę, wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij ją na oleju, przestudź, dodaj do ziemniaków. Dodaj też żółtka, wsyp mąkę i sól. Wymieszaj, połącz z ubitymi na pianę białkami.
  3. Gotowanie klusekW garnku zagotuj wodę, posól ją. Przy pomocy dwóch łyżek formuj z ciasta podłużne kluski i kładź je na wrzątek. Gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze.

Wskazówki: Jeśli lubcie bardziej zwarte kluski, do ciasta możecie dodać całe jajko, bez ubijania piany. Bryndzę da się zastąpić zwykłym twarogiem, ale kluski będą wtedy miały łagodniejszy smak.

Jak podać kluski ziemniaczane zakopiańskie?

Kluski ziemniaczane zakopiańskie to świetny dodatek do dań obiadowych. Można je podawać do mięs duszonych i pieczonych. Są jednak na tyle pełne smaku, że mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy tylko polać je tartą bułką zrumienioną na maśle i podać z ulubioną surówką.

Czytaj też:
Mój prosty sposób na delikatne kluski śląskie. Dodaję jedną łyżkę do ciepłych ziemniaków
Czytaj też:
Najszybsze leniwe robię bez maszynki i ubijania piany. Prosty, lekki obiad powstaje w 30 minut