Połącz kremowy ser i soczyste owoce. Sycąca przekąska gotowa w 15 minut

Połącz kremowy ser i soczyste owoce. Sycąca przekąska gotowa w 15 minut

Dodano: 
Burrata z brzoskwiniami
Burrata z brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Za ten pomysł na burratę ktoś powinien dostać medal. To połączenie sycącego, kremowego sera z aromatycznymi brzoskwiniami na ciepło.

Ta sycąca przekąska to danie smaczne, efektowne i jednocześnie proste do zrobienia. Nadaje się na kolację, ale też przekąskę imprezową. Burrata z brzoskwiniami smakuje wprost obłędnie.

Co to jest burrata?

Gwiazdą tego dania jest coraz popularniejszy w Polsce ser burrata. Można go kupić w większości marketów. Burrata to włoski ser pochodzący z regionu Apulia, który zachwyca swoją kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Z zewnątrz przypomina kulkę mozzarelli, ale w środku skrywa miękkie, rozpływające się nadzienie z kremu i rozdrobnionych kawałków mozzarelli, zwane stracciatellą. To właśnie ten kontrast między elastyczną skorupką a kremowym wnętrzem czyni burratę wyjątkową.

Burrata nie wymaga skomplikowanego przygotowania – jej smak najlepiej podkreślają proste dodatki i tak jest w naszym przepisie na burratę z brzoskwiniami przyrządzonymi na ciepło.

Jak zrobić burratę z brzoskwiniami?

Te pomysł na burratę, to zaserwowanie kulki sera ze zrumienionymi na patelni grillowej lub na ruszcie kawałkami soczystych brzoskwini. Brzoskwinie wystarczy doprawić (koniecznie posyp ją także cukrem) i zrumienić na patelni. Cukier sprawi, że owoce delikatnie się skarmelizują. Jeśli chcesz, możesz do smażenia dodać odrobinę masła. Nie trzymaj jednak owoców na patelni zbyt długo: chodzi o to, aby były gorące i się zrumieniły, jednak nie rozpadły.

Rada: w przepisie można zastąpić orzeszki piniowe innymi dodatkami. Mogą to być np. orzechy włoskie płatki migdałów, ale też uprażone pestki słonecznika czy dyni.

Przepis: Burrata z brzoskwiniami

Sycąca przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
736

Składniki

  • 1 burrata
  • 2 brzoskiwinie
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka oliwy

do podania:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1 gałązka bazylii

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBrzoskwinie pokrój na ćwiartki, posyp solą, pieprzem i cukrem. Smaż na złoto na patelni (najlepiej grillowej) na niewielkiej ilości oliwy. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni.
  2. Serwowanie daniaNa talerzu ułóż kulkę burraty, grillowane brzoskwinie, polej wszystko oliwą, posyp orzeszkami i udekoruj listkami bazylii.

Czytaj też:
Wystarczy cukinia i dodatki, żeby mieć pyszne danie. To mój sposób na uśmiech przy stole
Czytaj też:
Szynka i ananas w tym daniu to mistrzostwo świata. Szybkie danie z makaronem