Ta sycąca przekąska to danie smaczne, efektowne i jednocześnie proste do zrobienia. Nadaje się na kolację, ale też przekąskę imprezową. Burrata z brzoskwiniami smakuje wprost obłędnie.
Co to jest burrata?
Gwiazdą tego dania jest coraz popularniejszy w Polsce ser burrata. Można go kupić w większości marketów. Burrata to włoski ser pochodzący z regionu Apulia, który zachwyca swoją kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Z zewnątrz przypomina kulkę mozzarelli, ale w środku skrywa miękkie, rozpływające się nadzienie z kremu i rozdrobnionych kawałków mozzarelli, zwane stracciatellą. To właśnie ten kontrast między elastyczną skorupką a kremowym wnętrzem czyni burratę wyjątkową.
Burrata nie wymaga skomplikowanego przygotowania – jej smak najlepiej podkreślają proste dodatki i tak jest w naszym przepisie na burratę z brzoskwiniami przyrządzonymi na ciepło.
Jak zrobić burratę z brzoskwiniami?
Te pomysł na burratę, to zaserwowanie kulki sera ze zrumienionymi na patelni grillowej lub na ruszcie kawałkami soczystych brzoskwini. Brzoskwinie wystarczy doprawić (koniecznie posyp ją także cukrem) i zrumienić na patelni. Cukier sprawi, że owoce delikatnie się skarmelizują. Jeśli chcesz, możesz do smażenia dodać odrobinę masła. Nie trzymaj jednak owoców na patelni zbyt długo: chodzi o to, aby były gorące i się zrumieniły, jednak nie rozpadły.
Rada: w przepisie można zastąpić orzeszki piniowe innymi dodatkami. Mogą to być np. orzechy włoskie płatki migdałów, ale też uprażone pestki słonecznika czy dyni.
Przepis: Burrata z brzoskwiniami
Sycąca przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 736
Składniki
- 1 burrata
- 2 brzoskiwinie
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżka oliwy
do podania:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 gałązka bazylii
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBrzoskwinie pokrój na ćwiartki, posyp solą, pieprzem i cukrem. Smaż na złoto na patelni (najlepiej grillowej) na niewielkiej ilości oliwy. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni.
- Serwowanie daniaNa talerzu ułóż kulkę burraty, grillowane brzoskwinie, polej wszystko oliwą, posyp orzeszkami i udekoruj listkami bazylii.
Czytaj też:
Wystarczy cukinia i dodatki, żeby mieć pyszne danie. To mój sposób na uśmiech przy stoleCzytaj też:
Szynka i ananas w tym daniu to mistrzostwo świata. Szybkie danie z makaronem