Połączenie szynki i ananasa to jedno z tych zestawień smakowych, które budzi skrajne emocje – jedni je uwielbiają, inni stanowczo odrzucają. Słodko-słony kontrast to jednak klasyka kuchni fusion, łącząca delikatną słoność wędliny z egzotyczną, soczystą słodyczą owocu. Najbardziej znanym przykładem tego duetu jest pizza hawajska, choć nie brakuje też sałatek, tostów czy przystawek z ananasem zawijanym w plasterki szynki. Nasza propozycja to makaron z szynką i ananasem. Danie szybkie i łatwe do zrobienia.
Jak zrobić makaron z szynką i ananasem?
Do połączenia z ananasem najlepiej sprawdzi się szynka gotowana, konserwowa lub delikatnie wędzona – łagodna w smaku, soczysta i lekko słona. Jej subtelność dobrze kontrastuje ze słodyczą ananasa, nie dominując owocowego aromatu. Świetnym wyborem będzie też szynka z indyka lub szynka drobiowa.
Do dania można wybrać dowolny makaron. Także makarony razowe czy bezglutenowe. Przygotowując tego typu dania, warto robić wszystko równolegle: kiedy gotujesz makaron, jednocześnie szykuj sos na patelni. Do sosu można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu: to sprawi, że konsystencja sosu będzie bardziej aksamitna.
Przepis: Makaron z szynką i ananasem
Pyszny makaron w stylu hawajskim.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 919 w każdej porcji
Składniki
- 500 g makaronu
- 300 g szynki
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 1 mała śmietana 18%
- 150 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 3 gałązki bazylii
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Szynkę i ananasa pokrój w kostkę.
- Robienie daniaSzynkę przesmaż na patelni, dodaj ananasa, smaż 2-3 minuty razem, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię makaron, dodaj ser, wymieszaj. Podawaj z listkami bazylii.
Zapiekanka makaronowa z szynką i ananasem
Makaron w stylu hawajskim bardzo łatwo zamienić w pyszną zapiekankę ze złocistą, serową pierzynką (można zrobić zapiekankę np. wtedy, kiedy część makaronu zostanie na drugi dzień). Gotowe danie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp dużą ilością tartego, żółtego sera. Zapiekaj całość w temperaturze ok. 190 stopni, aż ser się zrumieni i rozpuści.
Czytaj też:
Te włoskie kluski z boczkiem są gotowe w 20 minut. Znikają szybciej, niż zdążysz je podaćCzytaj też:
Rozdrabniam twaróg widelcem i smażę górę puszystych racuchów. Znikają co do jednego