Weź ogórki gruntowe i kilka prostych dodatków. Chrupiąca sałatka na letnie wieczory

Weź ogórki gruntowe i kilka prostych dodatków. Chrupiąca sałatka na letnie wieczory

Dodano: 
Sałatka z ogórkiem i fetą
Sałatka z ogórkiem i fetą Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Jest lekka, ale wyrazista w smaku. Ta sałatka z ogórków to hit na lato. Robi się ją bardzo łatwo i szybko.

Kiedy za oknem gorąco, człowiek nie ma ochoty na ciężkie, tłuste czy gorące posiłki. Na takie dni świetnie sprawdzą się lekkie sałatki i taki przepis dziś proponujemy. To prosta sałatka z ogórków z dodatkiem wyrazistej fety, ostrej cebuli i orzechowej rukoli. Najlepiej, jeśli wykorzystasz do niej sezonowe warzywa, a przede wszystkim soczyste i chrupiące ogórki gruntowe, które rewelacyjnie smakują razem ze skórką.

Jak zrobić sałatkę z ogórków i fety?

Przepis jest bardzo prosty, tak samo jak składniki tej sałatki. W przepisie masz podane dwie łyżki ziaren i tu od razu uwaga: mogą to być dowolne ziarenka czy nasiona, np. sezam, pestki słonecznika lub dyni, siemię lniane czy czarnuszka. Ziarenka najpierw najlepiej wrzucić na suchą, gorącą patelnię, aby się podprażyły. Dzięki temu będą miały lepszy smak i będą przyjemnie chrupać. Do posypania sałatki można też wykorzystać prażone orzechy (np. piniowe lub włoskie) albo płatki migdałów.

Inspiracja: do tej sałatki idealnie pasują także świeże zioła, więc jeśli je lubisz, dorzuć do miski. Może to być np. świeża bazylia, mięta czy natka pietruszki (lub miks różnych ziół).

Przepis: Sałatka z ogórków i fety

Lekka sałatka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
151 w każdej porcji

Składniki

  • 6 ogórków gruntowych
  • 1 cebula czerwona
  • 150 g sera feta
  • 50 g rukoli
  • 2 łyżki prażonych ziaren
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki pokrój na plasterki, cebulę w piórka lub krążki.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj rukole z ogórkami i cebulą. Posyp wszystko pokruszoną fetą, skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw. Posyp prażonymi ziarenkami.

Jak podawać sałatkę z ogórków i fety?

Do sałatki można podać chrupiące, świeże pieczywo lub grzanki. Mogą to być grzanki czosnkowe lub grzanki z serem. Taka sałatka jest dobrym dodatkiem do mięs i ryb: zaserwuj ją z kawałkami wędzonego łososia albo z wędzonym kurczakiem. Na sałatce można też przed podaniem ułożyć plasterki szynki parmeńskiej lub innej, podobnej wędliny.

Sałatka może być także wypełnieniem do tortilli czy kanapek z innymi dodatkami.

Czytaj też:
Te nuggetsy robią u mnie furorę zamiast fast-foodu. Chrupiące, lekkie i nie do odstawienia
Czytaj też:
Biorę udka kurczaka i kilka dodatków. Ten prosty trik zmienia zwykły obiad w domowy hit