Ta surówka z pomidorów to prawdziwy hit. Sekret to jeden aromatyczny dodatek

Ta surówka z pomidorów to prawdziwy hit. Sekret to jeden aromatyczny dodatek

Dodano: 
Surówka z pomidorów
Surówka z pomidorów Źródło: Shutterstock / Dominik_Spalek
Czy jest bardziej letnia surówka niż ta z soczystych, czerwonych pomidorów? My proponujemy ją zrobić w nietypowej wersji.

Surówka z pomidorów to obiadowy klasyk. Latem smakuje najlepiej, bo wtedy pomidory mają najwięcej smaku. Taką surówkę można zrobić na wiele sposobów: z oliwą, ze śmietaną, z cebulą czy szczypiorkiem. Nasza propozycja na dziś to wyrazista surówka z dużą ilością cebuli oraz z dodatkiem rozmarynu.

Jak zrobić surówkę z pomidorów z rozmarynem?

Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić pomidory i dodać resztę składników, czyli cebulę oraz oliwę, którą mieszamy z pokrojonym rozmarynem (dzięki temu rozmaryn odda dużo aromatu). Ta surówka świetnie sprawdzi się w wersji ze sporą ilością pieprzu, dlatego jeśli lubisz wyraziste dodatki, nie żałuj tej przyprawy.

Przepis: Surówka z pomidorami

Pomysł na pomidory do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
174 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówListki rozmarynu posiekaj i dodaj do nich oliwę. Wymieszaj. Pomidory pokrój, cebulę posiekaj.
  2. Szykowanie surówkiPOmidory dopraw sola i pieprzem, dodaj cebulę, skrop wszystko octem i dodaj oliwę z rozmarynem. Wymieszaj.

Do czego podać surówkę z pomidorów?

To surówka idealna do mięs, dlatego doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsnych obiadów: od tradycyjnych kotletów mielonych czy schabowych, przez smażoną lub pieczoną kiełbasę, po pieczony drób. To również rewelacyjny dodatek do dań z grilla. Takie pomidory świetnie smakują także podane z młodymi ziemniakami z dużą ilością koperku oraz jajkiem sadzonym usmażonym tak, aby żółtko pozostało delikatnie płynne.

Surówkę z pomidorami z naszego przepisu możesz też łatwo i szybko zamienić w sałatkę, którą można zajadać jako samodzielne danie: wystarczy, że dodasz do niej pokruszoną fetę lub inny ser (może być też mozzarella albo sery kozie czy kremowa burrata). Do pomidorów można też wówczas dorzucić gotowane jajka o chrupiące grzanki przygotowane na patelni. To opcja idealna na kolację, jeśli z obiadu zostanie trochę takiej surówki.

Czytaj też:
Ten obiad to mój letni pewniak! Duszony filet z kurczaka robi się sam, a smakuje każdemu
Czytaj też:
Zapomnij o cukinii! Tak zrobisz prawdziwe węgierskie leczo, które zachwyca smakiem