Schodzi u mnie na kilogramy. Zrób tę lekką surówkę, która pasuje do wszystkiego

Schodzi u mnie na kilogramy. Zrób tę lekką surówkę, która pasuje do wszystkiego

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka
Surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka Źródło: Shutterstock / kochabamba
Masz ochotę na lekką i chrupiącą surówkę do obiadu? Połącz 3 zdrowe warzywa i ciesz się smakiem najlepszego dodatku, która pasuje do różnych dań obiadowych.

Chrupiące warzywa oraz aromatyczny sos to idealny przepis na lekką surówkę na co dzień i od święta. Przygotowanie tego smacznego i zdrowego dodatku zajmuje zaledwie krótką chwilę. Wypróbuj przepis już dziś.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka?

Pyszną surówkę robię raz-dwa. Warzywa myję, osuszam i rozdrabniam – kapustę dość grubo szatkuję, a rzodkiewkę i ogórka kroję na plasterki. Smak warzyw podbijam lekkim sosem z dodatkiem mieszanki ziół kuchni polskiej, które świetnie komponują się z chrupiącymi warzywami. Pracy niewiele, a smak zachwyca.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka

Pyszny dodatek do dań, który łączy różne smaki i konsystencje produktów.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
51 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 duży pęczek rzodkiewek
  • 2 średnie ogórki gruntowe

Na sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 2 łyżeczki ziół kuchni polskiej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywWarzywa umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Kapustę pekińską poszatkuj lub porwij na mniejsze kawałki. Ogórki i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki lub skorzystaj z mandoliny. Wskazówka: ogórki z grubą skórką możesz obrać, usunąć wodniste gniazda nasienne i pokroić warzywa w słupki lub kostkę.
  2. Przygotowanie sosuWymieszaj jogurt naturalny z musztardą i suszonymi ziołami. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do sosu możesz również dodać sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Łączenie składników i chłodzenieWymieszaj warzywa z sosem i wstaw surówkę na 10 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Schłodzoną surówkę możesz dodatkowo posypać świeżymi ziołami, np. koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Do jakich dań pasuje surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka?

Surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka to dodatek, który doskonale pasuje do wielu dań. Podaję ją do m.in.:

  • pieczonego kurczaka, roladek z piersi kurczaka/indyka, kotletów drobiowych w panierce, kotletów pożarskich, pieczonych pałek kurczaka;
  • kotletów schabowych, bitek wieprzowych, kotletów mielonych, pieczeni ze schabu, szynki i karkówki oraz zrazów zawijanych;
  • kotletów sojowych, kotletów z kaszy gryczanej, kotletów jajecznych i kotletów ziemniaczanych;
  • jajek sadzonych, jajek w koszulkach, jajek na twardo z sosem chrzanowym;
  • kiełbasy, mięs i ryb z grilla.

Lekka i orzeźwiająca surówka idealnie sprawdza się również jako zdrowa przekąska między posiłkami.

Jakie jeszcze warzywa nadają się na chrupiącą surówkę do obiadu?

Wiosną i latem można do woli wybierać spośród świeżych, chrupiących i aromatycznych warzyw, które idealnie nadają się na surówki. Moja rodzina przepada za tą prostą surówką z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka. Jeżeli nie przepadasz za kapustą pekińską, to możesz ją zastąpić kapustą młodą, kapustą czerwoną lub kruchą sałatą (np. lodową).

Przepis podstawowy to doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Szybko wzbogacisz smak surówki, dodając do miski np. pomidorki koktajlowe, czerwoną lub białą cebulę, cebulkę dymkę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, pokrojoną w słupki młodą marchewkę, a także zioła np. koperek, natkę pietruszki, natkę kolendry, bazylię.

Czytaj też:
Z kapusty pekińskiej i dwóch dodatków robię soczystą surówkę. Pasuje niemal do każdego obiadu
Czytaj też:
Jeden dodatek zmienia smak mizerii. Przepis jest prosty, a efekt rewelacyjny