Pieprznik jadalny, popularnie zwany kurką, to jeden z najbardziej charakterystycznych grzybów. Ja do tego dodam: jeden z najsmaczniejszych. Kiedy tylko zaczyna się sezon na kurki, makaron z sosem kurkowym jest jednym z tych dań, które robię najczęściej. Przepis jest bardzo prosty. U mnie takie danie jest najczęściej obiadem, ale może być również kolacją.
Jak zrobić makaron z kurkami?
Najbardziej pracochłonna część przygotować to odpowiednie oczyszczenie kurek. Należy je dobrze opłukać, aby pozbyć się drobinek piasku, a potem osuszyć. Tak przygotowane można wrzucać na patelnię. Do kurek obowiązkowo dodaj masło (teoretycznie można je pominąć, jednak połączenie grzybów z masłem to prawdziwe niebo w gębie). Na patelni ląduje jeszcze cebulka, a kiedy ta się zeszkli, można dodać śmietanę. U mnie to najczęściej „osiemnastka”, ale dla delikatniejszego smaku można też dać kremówkę (danie będzie wówczas także bardziej kaloryczne).
Sos warto podlać odrobiną wody z gotowania makaronu. Ten prosty trik doda mu aksamitności. Warto też szykować sos i gotować makaron równolegle: to sprawi, że cały posiłek będzie gotowy w niespełna pół godziny (wliczam w ten czas także mycie grzybów).
Przepis: Makaron z kurkami
Pyszne i sycące dnie z kurkami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 718 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 400 g kurek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 300 g śmietany 18%
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKurki dokładnie umyj i osusz. Cebulę posiekaj. Makro wstaw do gotowania w osolonej wodzie.
- Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kurki, smaż kilka minut, dodaj masło i cebulę. Kiedyt cebula się zeszkli, dodaj śmietanę i dopraw sos solą i pieprzem. Podlej odrobiną wody gotowania makaronu.
- Robienie daniaOdcedzony makaron dodaj do sosu, wymieszaj, posyp natką pietruszki i gotowe.
Jak podawać makaron z kurkami?
Gotowe danie można nakładać na talerze prosto z patelni i jeść od razu. Można makaron z sosem dodatkowo posypać tartym parmezanem, ale też posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Gotowy makaron z kurkami, jeśli ci zostanie po obiedzie, można także zapiec: przełóż makron z sosem do naczynia żaroodpornego, posyp żółtym serem i zapiekaj, aż ser się rozpuści i zrumieni.
Czytaj też:
Zjadłem je raz nad morzem i przepadłem. Teraz robię je w domu co tydzieńCzytaj też:
Zrywam pełen kosz kwiatów lipy i robię syrop. Smak zachwyca, a przepis jest prosty