Gdybym miała wybrać ulubioną kategorię ciast, byłyby to ciasta czekoladowe. Intensywne, mocno słodkie, wilgotne w środku. Tę słodycz i czekoladowość lubię przełamać czymś kwaskowatym i świeżym, dlatego uwielbiam czekoladowe desery z dodatkiem owoców. To brownie z owocami to wypiek, do którego szczególnie chętnie wracam w ciepłe miesiące, kiedy jest sezon na polskie owoce.
Jak zrobić brownie z owocami?
Brownie to czekoladowy klasyk wśród ciast. To wypiek z cyklu tych, które nie mogą się nie udać. Ja uwielbiam je w wersji z owocami, bo patent na taki deser jest prosty: do ciasta dorzuć ulubione owoce. Jakie? Ja szczególnie polecam czereśnie lub wiśnie (wydrylowane), ale mogą to też być maliny, truskawki, czy porzeczki.
Rada: do ciasta oprócz owoców możesz też dodać czekoladowe pastylki do wypieków, białe, mleczne lub deserowe.
Czas pieczenie brownie to 25-35 minut. Wszystko zależy od tego, jak mocno wypieczone ciasto lubisz. Jeśli jesteś fanem wylewającego się wręcz czekoladowego wnętrza, trzymaj ciasto w piekarniku nieco krócej. Ważne jest jednak, aby brownie nie przesuszyć. Cały jego sekret tkwi w wilgotnym wnętrzu, dlatego ja zwykle stawiam na wersję z możliwie najkrótszym czasem pieczenia.
Przepis: Ciasto czekoladowe z owocami
Pyszne brownie z owocowym akcentem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g sezonowych owoców
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
- Pieczenie ciastaCiasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz 25 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Jak podawać ciasto czekoladowe z owocami?
Ciasto smakuje zarówno lekko ciepłe (można je wówczas serwować z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych), jak i zimne, po wystudzeniu, czy wręcz schłodzeniu w lodówce. Świetnie smakuje też ze słodkimi sosami: owocowym, czekoladowym czy waniliowym. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo gorzkim kakao. Można też udekorować świeżymi listkami mięty.
Czytaj też:
Ten deser działa na jelita jak balsam. Najlepszy robiła moja babciaCzytaj też:
Chrupiące poduszeczki zrobisz z dwóch składników. Dziecinnie prosty przepis