Robię proste ciasto czekoladowe i dodaję soczyste owoce. Cała blacha znika w jeden dzień

Robię proste ciasto czekoladowe i dodaję soczyste owoce. Cała blacha znika w jeden dzień

Dodano: 
Brownie z owocami
Brownie z owocami Źródło: Shutterstock / Sokor Space
To ciasto czekoladowe idealne: słodkie, z owocowym, świeżym twistem, łatwe do zrobienia. Jest tak pyszne, że u mnie w domu nigdy nie doczekuje kolejnego dnia.

Gdybym miała wybrać ulubioną kategorię ciast, byłyby to ciasta czekoladowe. Intensywne, mocno słodkie, wilgotne w środku. Tę słodycz i czekoladowość lubię przełamać czymś kwaskowatym i świeżym, dlatego uwielbiam czekoladowe desery z dodatkiem owoców. To brownie z owocami to wypiek, do którego szczególnie chętnie wracam w ciepłe miesiące, kiedy jest sezon na polskie owoce.

Jak zrobić brownie z owocami?

Brownie to czekoladowy klasyk wśród ciast. To wypiek z cyklu tych, które nie mogą się nie udać. Ja uwielbiam je w wersji z owocami, bo patent na taki deser jest prosty: do ciasta dorzuć ulubione owoce. Jakie? Ja szczególnie polecam czereśnie lub wiśnie (wydrylowane), ale mogą to też być maliny, truskawki, czy porzeczki.

Rada: do ciasta oprócz owoców możesz też dodać czekoladowe pastylki do wypieków, białe, mleczne lub deserowe.

Czas pieczenie brownie to 25-35 minut. Wszystko zależy od tego, jak mocno wypieczone ciasto lubisz. Jeśli jesteś fanem wylewającego się wręcz czekoladowego wnętrza, trzymaj ciasto w piekarniku nieco krócej. Ważne jest jednak, aby brownie nie przesuszyć. Cały jego sekret tkwi w wilgotnym wnętrzu, dlatego ja zwykle stawiam na wersję z możliwie najkrótszym czasem pieczenia.

Przepis: Ciasto czekoladowe z owocami

Pyszne brownie z owocowym akcentem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g sezonowych owoców

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
  2. Pieczenie ciastaCiasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz 25 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasto czekoladowe z owocami?

Ciasto smakuje zarówno lekko ciepłe (można je wówczas serwować z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych), jak i zimne, po wystudzeniu, czy wręcz schłodzeniu w lodówce. Świetnie smakuje też ze słodkimi sosami: owocowym, czekoladowym czy waniliowym. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo gorzkim kakao. Można też udekorować świeżymi listkami mięty.

Czytaj też:
Ten deser działa na jelita jak balsam. Najlepszy robiła moja babcia
Czytaj też:
Chrupiące poduszeczki zrobisz z dwóch składników. Dziecinnie prosty przepis