Ten deser działa na jelita jak balsam. Najlepszy robiła moja babcia

Ten deser działa na jelita jak balsam. Najlepszy robiła moja babcia

Dodano: 
Domowy kisiel dp picia
Domowy kisiel dp picia Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Jest mocno owocowy i przyjemnie gęsty. Taki domowy kisiel robiła moja babcia, a my zajadaliśmy go jak najlepszy deser albo piliśmy zamiast kompotu.

Domowy kisiel to deser lekki i delikatny dla żołądka i jelit. Lekko ciepły zadziała niczym balsam: to jedzenie proste i bardzo komfortowe. W sezonie na truskawki można taki kisiel zrobić właśnie z tych owoców.

Jak zrobić domowy kisiel truskawkowy?

Przepis na domowy kisiel jest bardzo prosty: wystarczy zagotować i zmiksować truskawki z wodą i cukrem, a następnie zagęścić je mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotować kilka minut. Moja babcia taki kisiel z truskawek zawsze dodatkowo zakwaszała kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, aby kisiel miał nieco rzadszą konsystencję, dodaj nieco więcej wody lub zmniejsz ilość mąki ziemniaczanej.

Rada: zamiast cukru można wykorzystać inne słodzidło. Może to być np. ksylitol, stewia czy erytrytol.

Przepis: Domowy kisiel

Pyszny kisiel do picia.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
107 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l wody
  • 2,5 szklanki truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOdlej niepełną szklankę wody i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. W garnku zagotuj wodę, dodaj truskawki i cukier. Gotuj 2-3 minuty, zmiksuj, dodaj wodę z mąką i gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
  2. Serwowanie kisieluGotowy kisiel odstaw do przestygnięcia. Podawaj w szklankach lub w pucharkach.

Gotowy kisiel można serwować z kawałeczkami świeżych owoców, udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy albo skropić dodatkowo odrobiną soku z cytryny.

Inne pomysły na domowy kisiel

Domowy kisiel można zrobić na bazie dowolnego płynu i mąki ziemniaczanej. Można też podobny kisiel jak w przepisie zrobić z wykorzystaniem innych owoców, np. jagód, borówek, wiśni (wydrylowanych), porzeczek, malin czy moreli. Do kisielu można dodać też odrobinę wanilii. Może to być ekstrakt waniliowy, a można też zagotować rozciętą laskę wanilii razem z wodą i owocami. Wanilia będzie doskonałym towarzystwem dla truskawek, ale też leśnych jagód. W wersji z jagodami dodaj do kisielu zamiast soku z cytryny, sok z limonki (można podkręcić smaki jeszcze bardziej, dodając odrobinę otartej skórki z cytrusów).

Czytaj też:
Zupa truskawkowa siostry Anastazji to prawdziwy hit. Dużo owoców i prosty skład
Czytaj też:
Siemię lniane rano czy wieczorem? Piję je o tej porze, bo przynosi najlepsze efekty