Domowy kisiel to deser lekki i delikatny dla żołądka i jelit. Lekko ciepły zadziała niczym balsam: to jedzenie proste i bardzo komfortowe. W sezonie na truskawki można taki kisiel zrobić właśnie z tych owoców.
Jak zrobić domowy kisiel truskawkowy?
Przepis na domowy kisiel jest bardzo prosty: wystarczy zagotować i zmiksować truskawki z wodą i cukrem, a następnie zagęścić je mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotować kilka minut. Moja babcia taki kisiel z truskawek zawsze dodatkowo zakwaszała kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, aby kisiel miał nieco rzadszą konsystencję, dodaj nieco więcej wody lub zmniejsz ilość mąki ziemniaczanej.
Rada: zamiast cukru można wykorzystać inne słodzidło. Może to być np. ksylitol, stewia czy erytrytol.
Przepis: Domowy kisiel
Pyszny kisiel do picia.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 107 w każdej porcji
Składniki
- 1 l wody
- 2,5 szklanki truskawek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOdlej niepełną szklankę wody i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. W garnku zagotuj wodę, dodaj truskawki i cukier. Gotuj 2-3 minuty, zmiksuj, dodaj wodę z mąką i gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając.
- Serwowanie kisieluGotowy kisiel odstaw do przestygnięcia. Podawaj w szklankach lub w pucharkach.
Gotowy kisiel można serwować z kawałeczkami świeżych owoców, udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy albo skropić dodatkowo odrobiną soku z cytryny.
Inne pomysły na domowy kisiel
Domowy kisiel można zrobić na bazie dowolnego płynu i mąki ziemniaczanej. Można też podobny kisiel jak w przepisie zrobić z wykorzystaniem innych owoców, np. jagód, borówek, wiśni (wydrylowanych), porzeczek, malin czy moreli. Do kisielu można dodać też odrobinę wanilii. Może to być ekstrakt waniliowy, a można też zagotować rozciętą laskę wanilii razem z wodą i owocami. Wanilia będzie doskonałym towarzystwem dla truskawek, ale też leśnych jagód. W wersji z jagodami dodaj do kisielu zamiast soku z cytryny, sok z limonki (można podkręcić smaki jeszcze bardziej, dodając odrobinę otartej skórki z cytrusów).
Czytaj też:
Zupa truskawkowa siostry Anastazji to prawdziwy hit. Dużo owoców i prosty składCzytaj też:
Siemię lniane rano czy wieczorem? Piję je o tej porze, bo przynosi najlepsze efekty