Nie ma chyba prostszego przepisu na ciasto francuskie na słodko. To tylko ciasto i dżem: wystarczy je połączyć, tworząc chrupiące, francuskie poduszeczki wypełnione słodkim nadzieniem. Takie ciastka z dżemem są doskonałe do kawy lub herbaty, mogą być deserem, ale też słodką przekąską, którą łatwo spakujesz do pracy, do szkoły czy w podróż.
Jak zrobić ciastka z dżemem?
Potrzebujesz gotowe ciasto francuskie i słoik dżemu. Możesz tu wybrać dowolny dżem, jednak podpowiadamy, aby wybierać gładkie dżemy lub marmoladę wieloowocową. Doskonale sprawdzi się tu dżem morelowy, ale też gładkie dżemy truskawkowe czy wiśniowe.
Rada: jeśli chcesz, aby gotowe ciastka z dżemem miały apetycznie błyszczącą skórkę, przed pieczeniem posmaruj je jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka. To sprawi, że podczas pieczenia, nie tylko się zrumienią, ale będą ładnie błyszczeć. W takiej wersji ciastka można również przed pieczeniem posypać odrobiną maku.
Przepis: Francuskie poduszeczki z dżemem
Pomysł na szybkie ciasteczka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 12 łyżeczek dżemu
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekCiasto podziel na 12 prostokątów. Na połówce każdej kładź dżem (zostaw brzegi wolne), a na drugą połowę ponacinaj (patrz zdjęcie). Złóż ciastka na pół i zlep brzegi jak w pierogach.
- Pieczenie ciastekPiecz ciastka ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasteczka z dżemem można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.
Inne pomysły na francuskie poduszeczki
Ciasto francuskie możesz nadziewać również innymi dodatkami. Może to być np. krem czekoladowo-orzechowy czy masło orzechowe. Można też tworzyć smaczne duety i smarować ciasto odrobiną kremowego serka (może być mascarpone) i dopiero na to kłaść dżem. W wersji z serkiem na ciastkach można też ułożyć plasterki owoców, np. truskawek i tak przygotowane sklejać i piec.
Gotowe ciastka można dodatkowo dekorować niewielką ilością polewy czekoladowej (ciemnej lub białej), ale też lukrem.
Czytaj też:
Bez maszynki i długiego czekania. Ekspresowe lody zrobisz z dwóch zdrowych składnikówCzytaj też:
Te owsiane ciastka znikają w mgnieniu oka. Przepis, który musisz wypróbować dziś