Chrupiące poduszeczki zrobisz z dwóch składników. Dziecinnie prosty przepis

Chrupiące poduszeczki zrobisz z dwóch składników. Dziecinnie prosty przepis

Dodano: 
Francuskie poduszeczki z dżemem
Francuskie poduszeczki z dżemem Źródło: Shutterstock / HungryCat
Te proste ciastka z dżemem to idealna słodka przekąska. Robi się ją z gotowego ciasta, dlatego przepis jest prosty i szybki.

Nie ma chyba prostszego przepisu na ciasto francuskie na słodko. To tylko ciasto i dżem: wystarczy je połączyć, tworząc chrupiące, francuskie poduszeczki wypełnione słodkim nadzieniem. Takie ciastka z dżemem są doskonałe do kawy lub herbaty, mogą być deserem, ale też słodką przekąską, którą łatwo spakujesz do pracy, do szkoły czy w podróż.

Jak zrobić ciastka z dżemem?

Potrzebujesz gotowe ciasto francuskie i słoik dżemu. Możesz tu wybrać dowolny dżem, jednak podpowiadamy, aby wybierać gładkie dżemy lub marmoladę wieloowocową. Doskonale sprawdzi się tu dżem morelowy, ale też gładkie dżemy truskawkowe czy wiśniowe.

Rada: jeśli chcesz, aby gotowe ciastka z dżemem miały apetycznie błyszczącą skórkę, przed pieczeniem posmaruj je jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka. To sprawi, że podczas pieczenia, nie tylko się zrumienią, ale będą ładnie błyszczeć. W takiej wersji ciastka można również przed pieczeniem posypać odrobiną maku.

Przepis: Francuskie poduszeczki z dżemem

Pomysł na szybkie ciasteczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 12 łyżeczek dżemu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekCiasto podziel na 12 prostokątów. Na połówce każdej kładź dżem (zostaw brzegi wolne), a na drugą połowę ponacinaj (patrz zdjęcie). Złóż ciastka na pół i zlep brzegi jak w pierogach.
  2. Pieczenie ciastekPiecz ciastka ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasteczka z dżemem można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.

Inne pomysły na francuskie poduszeczki

Ciasto francuskie możesz nadziewać również innymi dodatkami. Może to być np. krem czekoladowo-orzechowy czy masło orzechowe. Można też tworzyć smaczne duety i smarować ciasto odrobiną kremowego serka (może być mascarpone) i dopiero na to kłaść dżem. W wersji z serkiem na ciastkach można też ułożyć plasterki owoców, np. truskawek i tak przygotowane sklejać i piec.

Gotowe ciastka można dodatkowo dekorować niewielką ilością polewy czekoladowej (ciemnej lub białej), ale też lukrem.

Czytaj też:
Bez maszynki i długiego czekania. Ekspresowe lody zrobisz z dwóch zdrowych składników
Czytaj też:
Te owsiane ciastka znikają w mgnieniu oka. Przepis, który musisz wypróbować dziś