Patent na najlepszą kaszę mam od teściowej. Sekretem jest dodatek, który każdy ma w kuchni

Patent na najlepszą kaszę mam od teściowej. Sekretem jest dodatek, który każdy ma w kuchni

Dodano: 
Gotowanie kaszy
Gotowanie kaszy Źródło: Shutterstock / Jan_Mach
Kasza manna to proste danie, które może być podane jako śniadanie, kolacja czy nawet deser, jeśli zrobisz ją na słodko. Wersja, którą dziś proponuję to kaszka bez cukru, a sekretem jest jeden dodatek.

Kasza manna to produkt, którego w domu mojej teściowej zabraknąć nie może. Uwielbia ją jeść jako ciepłe danie, najczęściej na śniadanie, ale też na kolację. Ja zwykle wcześniej jadałam podobną kaszę na słodko, dlatego zdziwił mnie sposób przyrządzania manny, jaki zobaczyłam u teściowej. To kasza manna z masłem, doprawiona jedynie solą.

Jak zrobić kaszę manną z masłem?

Są dwa sposoby na to, aby zrobić kaszę manną z masłem. Pierwszy to gotowanie kaszy i dodanie porcji masła już do misek z gorącą manną. Masło rozpuszcza się i jest doskonale widoczne, można wtedy nabierać łyżką porcję kaszy okraszonej odrobiną masła. Ja jednak wolę drugi sposób, kiedy to masło jest połączone z kaszą już na etapie gotowania. Warto, aby było to zimne masło, które w takiej postaci dodatkowo zagęści kaszkę i nada jej wyjątkowej kremowości i smaku.

Do zrobienia kaszy manny z masłem możesz wykorzystać zarówno tradycyjną kaszę mannę jak i kaszkę błyskawiczną. Preczytaj koniecznie proporcje podane na opakowaniu i dostosuj ilość kaszki do własnych preferencji (z przepisu wychodzi kasza o średniej gęstości).

Rada: jeśli chcesz nieco odchudzić przepis, możesz wymieszać mleko pół na pół z wodą. Do zrobienia kaszy można też wykorzystać dowolny napój roślinny.

Przepis: Kasza manna z masłem

Pyszny sposób na kaszę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
297 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyZagotuj mleko i dodaj kaszę oraz sól. Gotuj kilka minut, aż kasza zacznie gęstnieć.
  2. Dodawanie masłaDo kaszy dodaj masło. Gotuj, nie przestawaj mieszać. Mieszaj energicznie, aż masło się rozpuści.

Kasza manna z masłem na słodko

Jeśli nie przekonuje cię kaszka w wersji lekko wytrawnej, śmiało wykorzystaj patent z masłem do kaszy na słodko (ja to często robię). Postępuj dokładnie tak, jak w przepisie z tą różnicą, że ogranicz ilość soli do minimum (warto mimo wszystko odrobinę soli dodać), a do garnka z kaszą dodaj dowolne słodzidło: cukier, miód czy syrop.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Wsypuję do ciasta 2 łyżki tej kaszy. Kopytka zawsze wychodzą pulchne i delikatne