Kasza manna to produkt, którego w domu mojej teściowej zabraknąć nie może. Uwielbia ją jeść jako ciepłe danie, najczęściej na śniadanie, ale też na kolację. Ja zwykle wcześniej jadałam podobną kaszę na słodko, dlatego zdziwił mnie sposób przyrządzania manny, jaki zobaczyłam u teściowej. To kasza manna z masłem, doprawiona jedynie solą.
Jak zrobić kaszę manną z masłem?
Są dwa sposoby na to, aby zrobić kaszę manną z masłem. Pierwszy to gotowanie kaszy i dodanie porcji masła już do misek z gorącą manną. Masło rozpuszcza się i jest doskonale widoczne, można wtedy nabierać łyżką porcję kaszy okraszonej odrobiną masła. Ja jednak wolę drugi sposób, kiedy to masło jest połączone z kaszą już na etapie gotowania. Warto, aby było to zimne masło, które w takiej postaci dodatkowo zagęści kaszkę i nada jej wyjątkowej kremowości i smaku.
Do zrobienia kaszy manny z masłem możesz wykorzystać zarówno tradycyjną kaszę mannę jak i kaszkę błyskawiczną. Preczytaj koniecznie proporcje podane na opakowaniu i dostosuj ilość kaszki do własnych preferencji (z przepisu wychodzi kasza o średniej gęstości).
Rada: jeśli chcesz nieco odchudzić przepis, możesz wymieszać mleko pół na pół z wodą. Do zrobienia kaszy można też wykorzystać dowolny napój roślinny.
Przepis: Kasza manna z masłem
Pyszny sposób na kaszę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 297 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- sól
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyZagotuj mleko i dodaj kaszę oraz sól. Gotuj kilka minut, aż kasza zacznie gęstnieć.
- Dodawanie masłaDo kaszy dodaj masło. Gotuj, nie przestawaj mieszać. Mieszaj energicznie, aż masło się rozpuści.
Kasza manna z masłem na słodko
Jeśli nie przekonuje cię kaszka w wersji lekko wytrawnej, śmiało wykorzystaj patent z masłem do kaszy na słodko (ja to często robię). Postępuj dokładnie tak, jak w przepisie z tą różnicą, że ogranicz ilość soli do minimum (warto mimo wszystko odrobinę soli dodać), a do garnka z kaszą dodaj dowolne słodzidło: cukier, miód czy syrop.
Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementyCzytaj też:
Wsypuję do ciasta 2 łyżki tej kaszy. Kopytka zawsze wychodzą pulchne i delikatne