Zapiekanka naleśnikowa to naleśniki w zupełnie nowym wydaniu. To także patent na to, jak można kreatywnie i pysznie wykorzystać naleśniki, które zostały z dnia poprzedniego. Sekretem zapiekanki jest zwykły sos beszamelowy, którym zalewa się pokrojone naleśniki.
Jak zrobić zapiekankę naleśnikową?
Do zapiekanki potrzebujesz naleśniki z dowolnym nadzieniem wytrawnym. Mogą to być naleśniki z mięsem, naleśniki ze szpinakiem, z kapustą i grzybami, naleśniki z pieczarkami albo naleśniki z nadzieniem z twarogu i ziemniaków. Pełna dowolność, bo każde sprawdzą się w tej zapiekance.
I od razu rada: jeśli zostały ci same placki, a nie masz już farszu, możesz w takie naleśniki zawinąć plastry żółtego sera i plastry szynki lub innej wędliny. Można też naleśniki przełożyć fetą i liśćmi szpinaku. Ta zapiekania to także pomysł na to, jak efektownie można zaserwować gotowe naleśniki kupione na stoisku garmażeryjnym.
Najtrudniejszym elementem przepisu może wydawać się zrobienie sosu beszamelowego, ponieważ wymaga on chwili cierpliwości i uważnego mieszania w rondelku, który cały czas jest na małym gazie. Gdyby w sosie pojawiły się grudki, można je rozetrzeć albo ewentualnie przetrzeć gotowy sos przez sitko.
Przepis: Zapiekanka naleśnikowa
Oryginalny patent na podanie naleśników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 518 w każdej porcji
Składniki
- 6 naleśników z wytrawnym farszem
- 150 g tartej mozzarelli
na sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNaleśniki pokrój na mniejsze roladki i ułóż pionowo w naczyniu żaroodpornym. Zrób beszamel: rozpuść masło w rondelku na małym gazie, dodawaj po łyżce mąki, cały czas mieszaj trzepaczką, na koniec dodaj mleko i przyprawy i mieszaj, aż sos zgęstnieje.
- Robienie zapiekankiNaleśniki zalej beszamelem i posyp tartym serem. Zapiekaj ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać zapiekankę naleśnikową?
Zapiekanka naleśnikowa najlepiej smakuje od razu, podana prosto z piekarnika, z przyrumienioną ładnie kołderką z beszamelu i ciągnącego się sera. Taka zapiekanka nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Możesz ją jedynie udekorować ulubioną zieleniną, np. posiekaną drobno natką pietruszki, kolendrą, szczypiorkiem, ale też listkami bazylii czy innych ziół.
Czytaj też:
Pierogi z kapustą i grzybami, jakich nie jadłeś. Jeden sekretny składnik zmienia wszystkoCzytaj też:
W plastry szynki zawijam pyszny farsz. Szybka przekąska w mig znika z półmiska