Smażone pieczarki to w moim domu smaczny dodatek do potraw, który serwuję na śniadania, obiady oraz kolacje. Połączenie aromatycznych grzybów i 3 dodatków wykorzystasz na wiele różnych sposobów, również jako bazę pysznego sosu pieczarkowego.
Jak zrobić smażone pieczarki?
Do przygotowania aromatycznego dodatku nadają się zarówno białe, jak i brązowe pieczarki (pieczarki dwuzarodnikowe), które dostępne są m.in. w supermarketach i mają bardziej wyrazisty smak oraz aromat. Smażę grzyby partiami na mocno rozgrzanej patelni, aż staną się złociste i miękkie. Przewracam pieczarki na drugą stronę, gdy przyrumienią się od spodu – częste mieszanie pieczarek podczas smażenia sprawia, że puszczają wodę i zaczynają się gotować.
Aby podkreślić naturalny smak grzybów, dodaję jedynie sól i świeżo zmielony pieprz. Możesz również dodać posiekany czosnek lub cebulę, których smak doskonale komponuje się ze smakiem pieczarek. Smak smażonych grzybów doskonale podkreśla również oregano, słodka papryka i tymianek.
Przepis: Smażone pieczarki
To bardzo prosty w przygotowaniu, pyszny dodatek do wielu dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 128 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie grzybówPieczarki dokładnie oczyść i obierz. Pokrój kapelusze i „nóżki” na plasterki.
- SmażenieMocno rozgrzaną patelnię smaruj oliwą z oliwek (możesz również usmażyć pieczarki na oleju roślinnym lub klarowanym maśle) i smaż grzyby partiami, z obu stron, rozkładając je na całej powierzchni patelni. Wskazówka: koniecznie zwróć uwagę na temperaturę patelni. Jeżeli nie będzie mocno rozgrzana, to pieczarki wchłoną tłuszcz i wyjdą niesmaczne. Usmażone partie grzybów odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- PrzyprawienieGdy obsmażysz wszystkie pieczarki, przełóż je na patelnię i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy dodatek dekoruję natką pietruszki.
Do jakich potraw podawać smażone pieczarki?
Smażone pieczarki doskonale komponują się z m.in.:
- kotletami schabowymi, kotletami drobiowymi, kotletami mielonymi, stekami, różnego rodzaju pieczeniami, gulaszem,
- jajecznicą, omletem i jajkami sadzonymi,
- zapiekankami z makaronem lub ziemniakami,
- risotto,
- sałatkami ze świeżych warzyw i kurczakiem,
- daniami typu fast food np. burgerami, zapiekankami, tortillą, pizzą,
- kotletami z soczewicy, ciecierzycy, kaszy i grochu,
- warzywnymi potrawkami np. z cukinii, papryki i pomidorów.
Możesz również wykorzystać smażone pieczarki jako bazę zupy pieczarkowej, dodatek do zupy jarzynowej i bazę sosu do mięs, placków ziemniaczanych oraz różnego rodzaju klusek. Wystarczy, że zalejesz podsmażone grzyby śmietanką kremówką i chwilę pogotujesz, żeby sos zgęstniał.
Czytaj też:
W moich kotletach nie ma mięsa, a są pożywne i pyszne. Ten tani obiad robię z 2 składnikówCzytaj też:
Smażę pieczarki i mieszam ze zdrową kaszą. Genialny, tani posiłek robię w niecałe pół godziny