Chrupiącą przekąskę z ciasta francuskiego i ziarenek sezamu robię, odkąd pamiętam. To jedna z najprostszych i najszybszych wytrawnych przekąsek. Oczywiście z ciasta można wyciąć dowolne kształty, jednak ja zimową porą zwykle robię wytrawne gwiazdki, czasem też sięgam po foremki w kształcie choinek lub księżyca.
Jak zrobić wytrawne gwiazdki z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie jest dostępne w każdym markecie. Wytrawne gwiazdki możesz zrobić z każdego gotowego ciasta francuskiego, jednak ja, jeśli to tylko jest możliwe, staram się sięgać po ciasto francuskie na bazie masła. Jest nieco droższe i zwykle jest na dziale mrożonek, jednak jest o niebo lepsze niż ciasto bazujące na tłuszczach roślinnych.
Jeśli wykrawasz gwiazdki, część ciasta zostaje i wówczas należy je ponownie rozwałkować i wykrawać kolejne gwiazdki aż do wykończenia ciasta. Jeśli zależy mi na czasie i nie mam ochoty na wykrawanie kształtów foremkami, kroję wówczas płat ciasta na niewielkie kwadraty lub romby i takie przekładam na blachę.
Ciastka przed posypaniem sezamem trzeba posmarować jajkiem z mlekiem. To sprawi, że ziarenka idealnie przykleją się do gwiazdek. Najlepiej użyć dwóch rodzajów sezamu: jasnego i czarnego. Takie gwiazdki choć proste, będą ładnie wyglądały na stole.
Zwróć uwagę na czas pieczenia i pilnuj, aby nie przypalić gwiazdek. Jeśli wycinasz małe kształty, czas pieczenia może być krótszy niż ten podany na opakowaniu ciasta francuskiego.
Przepis: Wytrawne gwiazdki z ciasta francuskiego
Chrupiąca przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 144 w każdej porcji
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki sezamu
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie gwiazdekZ ciasta powycinaj gwiazdki i ułóż na blasze. Jajko rozmąć z mlekiem. Smaruj gwiazdki, posól i posyp sezamem.
- Pieczenie gwiazdekPiecz gwiazdki według instrukcji podanej na opakowaniu ciasta.
Inny pomysł na wytrawne gwiazdki
Możesz eksperymentować z kształtem przekąski, ale też z posypką. Jeśli akurat nie mam sezamu, który najbardziej lubię, to posypuję ciasto makiem. Gwiazdki czy też inne kształty można także posypać suszonymi ziołami, np. oregano czy tymiankiem. Bardzo dobra przekąska wychodzi również z połączenia ciasta francuskiego i tartego na drobnej tarce żółtego sera. Wystarczy każdą gwiazdkę przed pieczeniem posypać niewielką ilością serowych wiórków.
Czytaj też:
Zamiast kanapek serwuję na kolację pyszne roladki. Sprawdzą się też na przekąskęCzytaj też:
Z puszki fasoli i wyrazistych dodatków robię pożywną sałatkę. Pasuje na lunch i przekąskę