To kruche ciasteczka pomarańczowe z kardamonem. Wystarczy zagnieść składniki i upiec. Dodatkowy bonus to piękny zapach, jakim wypełni się cały dom podczas pieczenia. Przepis warto zachować, bo te ciastka są idealne także na Boże Narodzenie.
Jak zrobić kruche ciasteczka pomarańczowe z kardamonem?
Bazą tych ciasteczek jest proste ciasto kruche. Robiąc je, warto pamiętać o jednej zasadzie: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego do zagniatania należy użyć zimnego masła (najlepiej przesiekać je nożem z mąką i zagnieść niczym kruszonkę, a potem dodać resztę składników i możliwie szybko zagnieść). Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce lub włożyć je na chwilę do zamrażarki. To sprawi, że ciasteczka będą bardzo kruche. Aby nie ocieplać ciasta, można je też rozwałkować schłodzonym wcześniej wałkiem.
Przepis: Ciasteczka pomarańczowe z kardamonem
Aromatyczne, kruche ciastka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 754 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki kardamonu w proszku
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- 1 cukier waniliowy
- 1 białko
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMąk posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtko, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i kardamon. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 20-30 minut.
- Pieczenie ciastekPodziel ciasto na części, rozwałkuj i wykrawaj dowolne kształty. Układaj ciastka na blasze, smaruj białkiem i posypuj cukrem. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Inspiracja: do ciastek można dodać także inne składniki oprócz skórki pomarańczowej i kardamonu – świetnie sprawdzą się posiekane drobno rodzynki lub suszona żurawina. Można dodać także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Do ciastek można także dodać posiekane drobno orzechy włoskie lub laskowe.
Jak udekorować ciasteczka pomarańczowe?
Ciasteczka pomarańczowe można też udekorować. Jeśli jednak to planujesz, pomiń w przepisie smarowanie ich białkiem i posypywanie cukrem. Upiecz „gołe” ciasteczka i po ostudzeniu udekoruj je w dowolny sposób. Rewelacyjnie smakują oblane polewą z gorzkiej lub deserowej czekolady. Można je też posmarować lukrem pomarańczowym (aby zrobić taki lukier, wymieszaj cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego oraz skórką otartą z pomarańczy). Ciasteczka z lukrem czy czekoladą można dodatkowo posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy, orzechami włoskimi czy płatkami migdałów.
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczkaCzytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deser