Zalety herbaty z imbirem można wymieniać długo. To napój, który idealnie nadaje się na chłodne poranki i wieczory. Nie tylko rozgrzeje, ale też wspomoże organizm w trudnym czasie infekcji, bo imbir ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dlatego kawałek świeżego korzenia imbiru to produkt obowiązkowy w moim domu.
Dlaczego warto dorzucić imbir do herbaty?
Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa, dlatego jest świetna jako wsparcie przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Jednocześnie imbir pomaga złagodzić objawy takie jak katar czy kaszel. W sezonie jesienno-zimowym zadziała także profilaktycznie, wspomagając skuteczne działanie układu odpornościowego.
Warto tu jednak dodać, że imbir ma nieocenione działanie jeśli chodzi o łagodzenie dolegliwości trawiennych. Pomaga przy mdłościach, ale też wspiera metabolizm, dlatego jest dobry dla osób, które dbają o zdrową sylwetkę i są na dietach redukcyjnych. Imbir działa również antyoksydacyjnie oraz moczopędnie.
Jak zrobić herbatę z imbirem?
Zrobienie herbaty z imbirem jest banalnie proste: wystarczy dorzucić 2-3 plasterki imbiru do kubka z gorącą herbatą i odczekać przynajmniej kilka minut, aby nabrała smaku. Ja do takiej herbaty lubię jeszcze dorzucić laskę cynamonu (również zadziała rozgrzewająco, ale i pobudzająco na metabolizm), sok z cytryny i odrobinę miodu.
Przepis: Rozgrzewająca herbata z imbirem
Napój idealny na jesień i zimę.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 23
Składniki
- 1 szklanka czarnej herbaty
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie:
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Szykowanie napojuDo gorącej herbaty dorzuć imbir oraz cynamon. Odczekaj 5 minut. Dodaj sok z cytryny i ewentualnie dosłodź miodem.
To jedna z moich ulubionych wersji na jesienno-zimową herbatę z imbirem, ale przepis można modyfikować w zależności od własnych upodobań. Ja lubię do takiej herbaty dodać także odrobinę soku z malin albo syropu z sosny. Można tu też wkroić plasterki pomarańczy, jabłek oraz gruszek. Jeśli lubisz tego typu herbaty, najlepiej zrobić od razu cały dzbanek i cieszyć się rozgrzewającym smakiem dużo dłużej.
Czytaj też:
Zamiast łykać multiwitaminę, pij ten zielony koktajl. Jest idealny na śniadanie i do pracyCzytaj też:
Zamiast biec do apteki, nastawiam gar tej zupy. Doskonale sobie radzi z jesiennymi infekcjami