Kroję patisony i w pół godziny mam rewelacyjne danie. Sekretem jest panierka

Kroję patisony i w pół godziny mam rewelacyjne danie. Sekretem jest panierka

Dodano: 
Krojenie patisona
Krojenie patisona Źródło: Shutterstock / Vitalii Borkovskyi
Patisony panierowane to jeden z moich ulubionych sposobów na to warzywo. Takie oszukane schabowe można podać do obiadu albo zjeść na kolację.

A co zrobić z patisona? – często ktoś pyta, bo to warzywo wciąż nie jest na polskich stołach zbyt popularne. Najczęściej wykorzystuje się małe patisony, które można jeść ze skórką i marynuje w occie do słoików. Jednak i te większe można wykorzystać w kuchni. Moja propozycja to patisony panierowane. I nawet jeśli martwisz się kaloryczną panierką, to pomyśl, że sam patison to warzywo, które ma zaledwie 20 kalorii w 100 gramach! Jest bogate w błonnik i warto po nie sięgać na diecie.

Jak zrobić patisony panierowane?

Do panierowania najlepiej wykorzystać nieco większe patisony, ale trzeba je obrać z twardej skórki. Warto też pousuwać z nich nasiona. Plastry warzywa należy osolić i dać im chwilę, aż puszczą sok. Wówczas można zebrać nadmiar wody ręcznikiem papierowym i smażyć patisony w panierce. To prosta panierka jak do tradycyjnych schabowych, ale smak bułki tartej jest tu podkręcony odrobiną tartego parmezanu. Możesz ten dodatek pominąć albo dodać do bułki tartej ulubione przyprawy (np. ostrą paprykę albo oregano).

Przepis: Patisony panierowane

Warzywne sznycle z patisonów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry patisona bez skórki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie patisonówPatisony posyp solą i odstaw na 15 minut. Osusz ręcznikiem papierowym, dopraw pieprzem.
  2. Smażenie patisonówPatisony panieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce wymieszanej z parmezanem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Patisony panierowane można podać jako obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki. Świetnie się sprawdzą też jako danie na kolację: podaj je wówczas na miksie sałat z ulubionym dressingiem.

Rada: jeśli masz małe patisony, również możesz zrobić z nich minikotleciki panierowane. Pokrój je w plastry bez obierania ze skórki i smaż nieco krócej.

Co można zrobić patisonów?

Patisony w złotej panierce to tylko jedna z propozycji na to warzywo. Patisony świetnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszów warzywnych i mięsnych, leczo czy zup. Patisony (szczególnie mniejsze) są też świetnym dodatkiem do sałatek Można je np. krótko zgrillować, skropić sokiem z cytryny i oliwą, i w takiej formie dodać do sałatki.

Czytaj też:
Sezon na dynię otwieram rewelacyjną przekąską. Ten prosty przepis mam od sąsiadki
Czytaj też:
Spaghetti z pieczoną dynią wygrywa u mnie z innymi daniami z makaronu. Spróbuj, a oszalejesz na jego punkcie