Deska serów to popularny sposób na przekąskę imprezową, ale też na wieczór z ulubionym serialem czy filmem. My dziś proponujemy coś zupełnie innego: deskę masła. Wystarczy dobre pieczywo, proste dodatki i gotowe.
Jak zrobić deskę masła?
Deska masła to masło rozsmarowane na desce podane z różnymi dodatkami i przyprawami. Stawiaj się ją na stole obok kawałków pieczywa i każdy może nabierać porcję masła (nożem lub chlebem bezpośrednio z deski). Nasza propozycja to deska masła z oliwkami, pełnymi smaku pomidorami suszonymi i ostrymi płatkami chili. Masło do zrobienia deski powinno być na tyle miękkie, aby dać się rozsmarować. Nie może jednak się rozpływać. Trzeba tu znaleźć balans pomiędzy masłem zbyt twardym, a zbyt miękkim.
Przepis: Deska masła
Oryginalna przekąska nie tylko na imprezę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 g masła
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 gałązki koperku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMasło wyjmij wcześniej z lodówki, aby nieco zmiękło. Pomidory i oliwki pokrój, szczypiorek i koperek posiekaj.
- Robienie deskiMasło rozsmaruj na desce. Ułóż na nim pomidory i oliwki, dopraw solą, pieprzem i chili. Posyp szczypiorkiem i koperkiem.
Do deski masła podaj pokrojoną w kromki bagietkę, kawałki dobrego, ciemnego pieczywa albo chrupiące krakersy.
Inne pomysły na deskę masła
Nasz przepis jest jednym z wielu pomysłów na to, jak skomponować smaczną deskę masła. Możesz do masła dodać również inne składniki. To kilka propozycji, które potraktuj jako inspirację:
- pomidorki koktajlowe, bazylia, czarne oliwki, oregano, sól, pieprz,
- zielone oliwki, czerwona cebula, ostra papryczka, sól, pieprz,
- pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, sól, pieprz,
- pokrojona w kostkę kolorowa papryka, sól, pieprz, oliwa z oliwek (do delikatnego skropienia całości),
- świeży ogórek, posiekany drobno czosnek, listki mięty, sól, pieprz,
- kawałki wędzonej makreli, cebula, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz.
Kompozycje na deskę masła można tworzyć dowolnie, kierując się własnym smakiem i pomysłami. Można też tworzyć na desce oryginalne kompozycje kolorystyczne, a nawet podzielić deskę na dwie czy trzy części i każdą udekorować w inny sposób.
Czytaj też:
Czesi zajadają się tym serem, a Polacy już niemal o nim zapomnieli. Odkryłam przepis na tanie i pyszne danieCzytaj też:
Rozgniatam twaróg i robię z niego zdrową, apetyczną przekąskę. Jest tania i sycąca