Szybkie śniadaniowe tarty zrobisz z ciasta francuskiego. To tanie, pyszne i efektowne śniadanie

Szybkie śniadaniowe tarty zrobisz z ciasta francuskiego. To tanie, pyszne i efektowne śniadanie

Dodano: 
Minitarty z jajkiem
Minitarty z jajkiem Źródło: Shutterstock / zi3000
Te tarty z ciasta francuskiego robi się łatwo i szybko. To doskonały pomysł na pyszne śniadanie, tym bardziej że chrupiące ciasto francuskie z jajkiem w środku można podać na ciepło.

Ciasto francuskie z jajkiem to szybkie do zrobienia danie, które najlepiej schrupać o poranku. To coś dla tych, którym znudziły się już tradycyjne jajecznice, jajka na miękko czy jajka sadzone. Podane w takiej wersji wyglądają i smakują rewelacyjnie.

Jak zrobić śniadaniowe tarty z ciasta francuskiego?

Do zrobienia minitart możesz użyć dowolnego, gotowego ciasta francuskiego. Jeśli zależy ci na jakości, zwróć uwagę na skład i wybierz takie na bazie masła (zwykle jest w marketach na dziale mrożonek i jest droższe od ciast na bazie tłuszczów roślinnych). Ciasto przed pieczeniem powinno być dobrze schłodzone.

Tarty z tego przepisu można zrobić również w foremkach na minitarty, ale też w foremkach na muffiny. Wówczas wystarczy wyciąć kwadraty lub koła z ciasta i powkładać je do foremek, posmarować (dzięki temu brzegi ładnie się błyszczą i mają apetyczny kolor). najlepiej do przepisu wykorzystać małe jajka (rozmiar S lub M).

Przepis: Minitarty z ciasta francuskiego

Idealne na śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 8 małych jaj
  • 8 plasterków szynki
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz

dodatkowo do smarowania ciasta:

  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie minitartKażdy płat ciasta francuskiego podziel na 8 równych części. W połowie wykrój foremką lub szklanką otwór. Całe kwadraty smaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i kładź na nich kwadrat z otworem, a jego brzegi również posmaruj jajkiem z mlekiem. W otwór włoż plasterek szynki, dociśnij i w powstałe „gniazdko” wbij jajko. Dopraw solą, pieprzem i posyp kaparami.
  2. Pieczenie minitartRozgrzej piekarnik do temperatury podanej na opakowaniu ciasta i zapiekaj minitarty ok. 20-25 minut.

Inne pomysły na ciasto francuskie z jajkiem

Nasze tarty z ciasta francuskiego to minitarty z jajkiem, szynką i kaparami. Te ostatnie świetnie przełamują smaki, ale nie są tu obowiązkowym dodatkiem. Do jajek i szynki możesz dołożyć np. posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę kolorową paprykę albo połówki pomidorków koktajlowych. Do każdej minitarty można też włożyć plasterek sera lub kawałki serów pleśniowych lub fety.

Gotowe tarty z ciasta francuskiego możesz udekorować listkami świeżej bazylii, posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub zaserwować na liściach rukoli albo szpinaku. Doskonałym dodatkiem do ciasta francuskiego z jajkiem są świeże pomidory. Wystarczy pokroić pomidory na kawałki, skropić dobrą oliwą, doprawić solą i pieprzem i podawać razem z minitartami.

Czytaj też:
Zamiast biegać do piekarni, zrób najlepsze bułki w domu. Sprawdzony przepis na bułeczki śniadaniowe
Czytaj też:
Zapiekanki śniadaniowe zrobisz w 15 minut. Wystarczy, że masz w domu bułki i jajka