Zamiast biegać do piekarni, zrób najlepsze bułki w domu. Sprawdzony przepis na bułeczki śniadaniowe

Zamiast biegać do piekarni, zrób najlepsze bułki w domu. Sprawdzony przepis na bułeczki śniadaniowe

Dodano: 
Bułeczki śniadaniowe z makiem
Bułeczki śniadaniowe z makiem Źródło:Shutterstock / Garnet Photo
Nie napiszemy, że zrobisz je błyskawicznie, bo z wyrastaniem ciasta potrzebujesz ponad godzinę. Jednak ten czas wynagradza wszystko: bułeczki śniadaniowe z makiem są idealnie miękkie i mają chrupiącą skórkę.

Najważniejsze: bułeczki śniadaniowe są łatwe do zrobienia. Wystarczy trzymać się przepisu. Takie bułeczki pieką moje nastoletnie siostrzenice, więc mogę powiedzieć, że przepis jest wręcz dziecinnie prosty. Jedyne czego potrzeba, to odrobina cierpliwości przy wyrabianiu i czas na wyrastanie ciasta. To też oznacza, że poranek można zaplanować tak, że pomiędzy innymi czynnościami, czyli np. myciem i szykowaniem się do pracy, dasz radę jednocześnie przygotować bułki. Nie ma nic lepszego na początek dnia, niż dom pachnący pieczywem.

Jak zrobić bułeczki śniadaniowe z makiem?

Najlepiej wykorzystać do wyrabiania ciasta robot z hakiem do tego przeznaczonym. Wówczas wystarczy wrzucić składniki do misy i masz 10 minut dla siebie. Jeśli nie masz robota, trzeba poświęcić czas na wyrobienie ciasta. Dzięki temu bułeczki będą miały idealną konsystencję. Z podanego przepisu powinni ci wyjść 8-10 bułeczek śniadaniowych z makiem.

Przepis: Bułeczki śniadaniowe z makiem

Domowe bułki na drożdżach.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mleka
  • 2 łyżki maku

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynu drożdżowegoZrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą (najlepiej od razu w dużej misie).
  2. Wyrabianie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części, uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp makiem. Piecz ok. 20 minut.

Bułeczki najlepiej smakują tego samego dnia. Są doskonałe do śniadania: świeże wystarczy posmarować masłem i położyć na nie ulubione dodatki, chociaż przyznam, że czasem zajadam je jedynie z masłem i odrobiną soli, albo w wersji na słodko z miodem.

Przepis na bułeczki śniadaniowe z makiem możesz oczywiście modyfikować. Bułki można posypać innymi dodatkami: ziarenkami sezamu, czarnuszką, pestkami słonecznika. Jeśli lubisz, aby bułki były mocno obtoczone w dodatkach, koniecznie pamiętaj o dobrym wysmarowaniu ich jajkiem i wręcz lekkim dociśnięciu ziarenek czy to maku, czy innych. Dzięki temu podczas pieczenia nie odpadną.

Jeśli nie zjesz bułek jednego dnia, kolejnego można zrobić z nich pyszne grzanki do śniadania albo do sałatek czy zup. Wystarczy pokroić bułki i przesmażyć na złoto z masłem albo dobrej jakości oliwą.

Czytaj też:
Robię puszyste ciasto drożdżowe, dodaję truskawki i specjalną kruszonkę. To najlepsze sezonowe drożdżówki
Czytaj też:
Te truskawkowe serca zrobisz ekspresowo. Z gotowym ciastem francuskim są banalnie proste