Cukinia do słoików nie musi być nudna. W moim przepisie do lekkiej zalewy z dodatkiem octu dodaję gałązki świeżego rozmarynu. Nadają one warzywnym słupkom niesamowitego aromatu. Moja rodzina pokochała ten smakołyk od pierwszego spróbowania. Nie dziwię się – wychodzi tak dobry, że palce lizać.
Jak zrobić pyszną cukinię do słoików?
Wykonanie cukinii z rozmarynem jest niesamowicie proste. Bierzesz warzywo i kroisz je w słupki. Potem gotujesz krótko w prostej zalewie z dodatkiem gałązek rozmarynu. Na koniec całość przenosisz do wyparzonych słoików z nieuszkodzonymi pokrywkami i pasteryzujesz. Prawda, że banalne? A ogródkowe zapasy się nie zmarnują.
Przepis: Cukinia z rozmarynem
Aromatyczne słupki cukinii w zalewie idealne jako przekąska i dodatek do dań głównych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg cukinii
- 1 litr wody
- 200 ml octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywCukinię umyj, osusz i pokrój w słupki. Czosnek pozbaw łupin, potnij w plasterki. 4 gałązki świeżego rozmarynu opłucz pod bieżącą wodą.
- Robienie zalewyDo dużego garnka wlej wodę. Dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, rozpuszczając przyprawy.
- Wykonanie cukinii do słoikówCukinię wrzuć do wrzącej zalewy. Gotuj przez 5 minut. Następnie całość przenieś do czystych słoików, dolewając po trosze octu do smaku. Naczynia zakręć.
- Pasteryzacja przetworówSłoiki ustaw w wyłożonym ściereczka garnku. Wlej wodę do 3/5 wysokości. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wystudź i przenieś do spiżarki.
Jak podać cukinię z rozmarynem?
Słupki cukinii wyśmienicie smakują nawet solo. Ja lubię je posypać zdrowymi pestkami słonecznika i w takiej postaci zjeść, popijając szklanką kefiru czy maślanki. Możesz też wrzucić je do ulubionej sałatki lub podać do obiadu złożonego z kotletów i ziemniaków lub kaszy.
Cukinia z rozmarynem to także świetny towarzysz dań z grilla. Jej rześki i lekko ziołowy smak idealnie komponuje się z mięsnymi kaskami przyrządzonymi na ruszcie. Podkreśli też smak mięs pieczonych w piekarni, również twoich ulubionych wędlin.
Inne warianty słupków cukinii
Jeśli lubisz delikatne smaki i zależy ci na wydobyciu z cukinii jej subtelnej słodyczy, pomiń czosnek i pieprz. Z samym rozmarynem uzyskasz bardzo łagodną wersję cukinii do słoików, która także będzie pasowała na wiele okazji.
Bardziej wyrazistą wersję z kolei przygotujesz, dodając do zalewy ocet spirytusowy 10% zamiast octu winnego. Jeśli się na to zdecydujesz, polecam wlać go do zalewy w garnku. Smak wyrobu wzmocni też cebula. Pokrój ją w cienkie piórka i także dodaj do gotowanego płynu.
Czytaj też:
Ta marynowana cukinia to hit w moim domu. Co roku muszę zrobić choć kilka jej słoikówCzytaj też:
Tego sosu z cukinią nie może zabraknąć w mojej spiżarni. To tani i dobry dodatek do obiadów