Biorę trzy proste składniki i ekspresowo robię lekką sałatkę. Mogę ją jeść przez cały dzień

Biorę trzy proste składniki i ekspresowo robię lekką sałatkę. Mogę ją jeść przez cały dzień

Dodano: 
Sałatka z brzoskwinią
Sałatka z brzoskwinią Źródło: Shutterstock / nelea33
Sałatka z brzoskwinią to prosty przepis na sezonową przekąskę. Robi się ją ekspresowo, a wygląda i smakuje niczym z restauracji.

Druga połowa lata to czas, kiedy w osiedlowych warzywniakach i lokalnych bazarkach królują soczyste brzoskwinie. Dla mnie to dobry moment, żeby wrócić do przepisu, który niezmiennie kojarzy mi się z letnim czasem. To sałatka z brzoskwinią inspirowana sałatką caprese, czyli sałatką z pomidorów i mozzarelli.

Jak zrobić sałatkę z brzoskwinią?

Do sałatki najlepiej wybrać brzoskwinie dojrzałe, ale jednocześnie takie, które są jędrne i w miarę twarde. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy brzoskwinię, pomidorki (najlepiej kolorowe, wówczas sałatka pięknie wygląda) i kulki mozzarelli położyć na talerzu i skropić oliwą. Zajmuje to nie więcej, niż 10 minut. Ja taką sałatkę mogę jeść przez cały dzień, często jem ją jako śniadanie albo kolację.

Przepis: Sałatka z brzoskwinią

Prosta sałatka idealna na lato

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
319 w każdej porcji

Składniki

  • 2 brzoskwinie
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 małych kulek sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie sałatkiNa półmisku ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie, pokrojone pomidorki koktajlowe i kulki sera. Skrop oliwą i dopraw do smaku.

Inne pomysły na sałatkę caprese z brzoskwinią

Z przepisem można eksperymentować, także jeśli chodzi o sam sposób podania sałatki. Można do niej wykorzystać pokrojoną w plastry dużą kulkę mozzarelli, plastry pomidorów i brzoskwini. Gotową sałatkę można skropić octem balsamicznym oraz udekorować listkami świeżej bazylii.

Sałatka z brzoskwinią, pomidorami i mozzarellą może być zaserwowana na liściach szpinaku albo rukoli. Możesz ją posypać prażonymi orzeszkami piniowymi, pistacjami albo posiekanymi orzechami włoskimi. Ja lubię podać sałatkę z grzankami posmarowanymi tradycyjnym, zielonym pesto z bazylii. Często też wkrajam do całości odrobinę czerwonej cebuli, która dodaje więcej koloru i zaostrza smak.

Taka sałatka może być lekką przekąską, całym posiłkiem albo dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdzi się jako letnia sałatka na grilla: wówczas zaserwuj ją z grillowaną piersią z kurczaka albo drobiowymi szaszłykami. Grillowane mięso pokrojone w plasterki można także dorzucić bezpośrednio do sałatki.

Czytaj też:
Smażę cukinię i w kilka chwil robię genialną sałatkę. To lekki posiłek idealny na lato
Czytaj też:
Patent na tę szybką przekąskę mam od siostry. Kulki są proste w przygotowaniu, a smakują genialnie z różnymi sosami