Druga połowa lata to czas, kiedy w osiedlowych warzywniakach i lokalnych bazarkach królują soczyste brzoskwinie. Dla mnie to dobry moment, żeby wrócić do przepisu, który niezmiennie kojarzy mi się z letnim czasem. To sałatka z brzoskwinią inspirowana sałatką caprese, czyli sałatką z pomidorów i mozzarelli.
Jak zrobić sałatkę z brzoskwinią?
Do sałatki najlepiej wybrać brzoskwinie dojrzałe, ale jednocześnie takie, które są jędrne i w miarę twarde. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy brzoskwinię, pomidorki (najlepiej kolorowe, wówczas sałatka pięknie wygląda) i kulki mozzarelli położyć na talerzu i skropić oliwą. Zajmuje to nie więcej, niż 10 minut. Ja taką sałatkę mogę jeść przez cały dzień, często jem ją jako śniadanie albo kolację.
Przepis: Sałatka z brzoskwinią
Prosta sałatka idealna na lato
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Wegetariańska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 2
 - Liczba kalorii
 - 319 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 brzoskwinie
 - 10 pomidorków koktajlowych
 - 10 małych kulek sera mozzarella
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1/2 łyżeczki płatków chilli
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Robienie sałatkiNa półmisku ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie, pokrojone pomidorki koktajlowe i kulki sera. Skrop oliwą i dopraw do smaku.
 
Inne pomysły na sałatkę caprese z brzoskwinią
Z przepisem można eksperymentować, także jeśli chodzi o sam sposób podania sałatki. Można do niej wykorzystać pokrojoną w plastry dużą kulkę mozzarelli, plastry pomidorów i brzoskwini. Gotową sałatkę można skropić octem balsamicznym oraz udekorować listkami świeżej bazylii.
Sałatka z brzoskwinią, pomidorami i mozzarellą może być zaserwowana na liściach szpinaku albo rukoli. Możesz ją posypać prażonymi orzeszkami piniowymi, pistacjami albo posiekanymi orzechami włoskimi. Ja lubię podać sałatkę z grzankami posmarowanymi tradycyjnym, zielonym pesto z bazylii. Często też wkrajam do całości odrobinę czerwonej cebuli, która dodaje więcej koloru i zaostrza smak.
Taka sałatka może być lekką przekąską, całym posiłkiem albo dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdzi się jako letnia sałatka na grilla: wówczas zaserwuj ją z grillowaną piersią z kurczaka albo drobiowymi szaszłykami. Grillowane mięso pokrojone w plasterki można także dorzucić bezpośrednio do sałatki.
Czytaj też:
Smażę cukinię i w kilka chwil robię genialną sałatkę. To lekki posiłek idealny na latoCzytaj też:
Patent na tę szybką przekąskę mam od siostry. Kulki są proste w przygotowaniu, a smakują genialnie z różnymi sosami
