Z dwóch składników robię zdrowy koktajl. Przepis na ekspresowe śniadanie, które syci i łatwo je modyfikować

Z dwóch składników robię zdrowy koktajl. Przepis na ekspresowe śniadanie, które syci i łatwo je modyfikować

Dodano: 
Robienie koktajlu
Robienie koktajlu Źródło: kaboompics
Gdy nie mam czasu na przygotowywanie śniadania, sięgam po mleko i owoce, z których raz-dwa można zrobić przepyszny koktajl. Poznaj najprostszy przepis na koktajl, którym możesz zastąpić tradycyjny posiłek na dobry początek dnia.

Często łączę ze sobą różne składniki, które akurat mam pod ręką m.in. mleko oraz owoce i przygotowuję sycące koktajle. Moja rodzina szczególnie upodobała sobie najprostsze połączenie, czyli koktajl na bazie mleka i dojrzałych, słodkich bananów, który każdy wzbogaca ulubionymi dodatkami. Ja dodaję do koktajlu m.in. siemię lniane, a moje dzieci domowe płatki muesli z chrupiącymi orzechami lub granolę.

Jak zrobić koktajl na śniadanie?

Idealny koktajl na śniadanie powinien zapewniać porcję niezbędnych o poranku składników odżywczych. Łącząc mleko (opcjonalnie roślinne zamienniki mleka) z bananami, można szybko zaspokoić głód oraz odczuć przypływ energii. Banany są bogate w węglowodany, witaminy oraz minerały, które stanowią cenne uzupełnienie codziennej diety. Jeżeli rankiem mam w planach intensywny trening, to zwykłe mleko zastępuję mlekiem proteinowym, które sprawia, że ekspresowe w przygotowaniu śniadanie wspomaga regenerację mięśni po wysiłku. Koktajl robię z dojrzałych bananów z brązowymi plamkami na skórce, więc nie dodaję do niego cukru. Mało słodki koktajl możesz dosłodzić np. miodem lub syropem z agawy.

Samo przygotowanie koktajlu na śniadanie wymaga jedynie połączenia składników. Możesz w tym celu użyć blendera kielichowego lub blendera ręcznego. Jeżeli szukasz sposobu na poranne orzeźwienie, to dodaj do koktajlu kilka kostek lodu. Koktajl jest dość gęsty i ma aksamitną konsystencję. Jeżeli preferujesz rzadsze koktajle, to zwiększ ilość mleka lub dodaj nieco wody.

Wskazówka: gotowy koktajl możesz wypić poza domem. Wystarczy przelać go do bidonu, zabrać ze sobą do pracy i przed spożyciem wymieszać. Pamiętaj jednak, że wysoka temperatura sprzyja szybkiemu psuciu się produktów spożywczych, dlatego najlepiej przechowywać pojemnik z koktajlem w lodówce.

Przepis: Koktajl mleczko-bananowy

Z poniższego przepisu przygotujesz pożywny koktajl na śniadanie dla 4 osób.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 4 duże banany

Sposób przygotowania

  1. Uszkowanie składnikówBanany obierz i pokrój na plasterki lub połam na mniejsze kawałki. Przełóż banany do pojemnika blendera kielichowego lub wysokiego naczynia.
  2. Dodanie mlekaZalej banany mlekiem i zmiksuj na jednolitą masę. Gotowy koktajl na śniadanie podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakuje zarówno z chłodnym mlekiem, jak i mlekiem o temperaturze pokojowej.

Opcjonalne dodatki do koktajlu na śniadanie

Bez problemu możesz dopasować skład koktajlu do indywidualnych potrzeb oraz zmieniać jego smak, żeby urozmaicić poranne menu. Ze smakiem mleka i bananów doskonale komponuje się m.in. naturalne kakao. Możesz również wzbogacić smak koktajlu np. odrobiną ekstraktu waniliowego, cynamonu i kardamonu, masłem orzechowym oraz łączyć banany z innymi owocami np. jabłkami, borówkami i morelami. Jeżeli nie możesz spożywać mleka, to zastąp ten składnik fermentowanym napojem mlecznym. Jeśli zależy ci, by koktajl był jeszcze bardziej sycący, dodaj do niego przed blendowaniem 2 łyżki płatków owsianych.

Czytaj też:
Ten koktajl to sprzymierzeniec płaskiego brzucha. Jest idealny na lekką kolację
Czytaj też:
Ten napój kochają dietetycy. Biorę mrożone jagody i kilka prostych składników