Kruszę twaróg i dodaję do niego 2 warzywa. Tę sałatkę śniadaniową robię w 10 minut

Kruszę twaróg i dodaję do niego 2 warzywa. Tę sałatkę śniadaniową robię w 10 minut

Dodano: 
Warzywa z twarogiem
Warzywa z twarogiem Źródło:Shutterstock / Yulia Davidovich
Jak szybko zrobić śniadanie? Zamiast nudnych kanapek można raz-dwa przygotować pożywną sałatkę. Wystarczy dodać do pokruszonego twarogu pokrojone warzywa i zjeść całość z kromką pieczywa.

Warto każdego dnia znaleźć czas na zjedzenie śniadania. Dzięki temu ma się siłę i energię do pracy. Wiadomo, że rano trudno o nadmiar czasu. Dlatego dobrze jest mieć w głowie kilka pomysłów, na zdrowy i szybki posiłek. Z pewnością jest nim sałatka z twarogu i warzyw. Nie tylko szybko się ją robi, ale też jest pyszna, sycąca i pożywna.

Z jakiego twarogu można zrobić sałatkę?

Na sałatkę najlepiej nadaje się dość zwięzły twaróg, który można pokruszyć. Może to więc być twaróg w kostce czy tzw. klinek. Jednak do sałatki można też użyć twarogu ziarnistego, czyli cottage cheese. Sałatka ma wtedy nieco inną konsystencję, jednak podobny smak i wartość odżywczą.

Jak zrobić sałatkę z twarogu i warzyw?

Przygotowanie tej śniadaniowej sałatki możesz zacząć od pokruszenia twarogu lub od pokrojenia warzyw. Twaróg możesz też lekko rozdrobnić przy pomocy widelca.

Przepis: Sałatka śniadaniowa

Sałatka z twarogu, pomidorów i rzodkiewek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
250

Składniki

  • 100 g twarogu
  • 2 pomidory (np. czerwony i żółty)
  • kilka rzodkiewek
  • zielenina, np. koperek, szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywPomidory umyj, pokrój w ćwiartki, wytnij stwardniałe kawałki. Pomidory pokrój w cząstki lub w dużą kostkę. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w talarki. Zieleninę posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiDo pokrojonych warzyw dodaj pokruszony twaróg oraz zieleninę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Do sałatki z twarogiem i warzywami warto dodać trochę zieleniny. Może to być posiekany szczypior, ale też listki bazylii czy mięty. Z ich dodatkiem sałatka jest jeszcze bardziej apetyczna i wartościowa.

Z czym warto zjeść sałatkę z twarogu i warzyw?

Dzięki użyciu twarogu sałatka jest bogata w pełnowartościowe białko, a także wapń, fosfor i witaminę D. Warzywa wzbogacają ją w błonnik, beta-karoten i potas. Z całą pewnością w tym śniadaniu brakuje węglowodanów i witamin z grupy B. Dlatego całość warto spożyć z kromką pieczywa. Dobrze by było jak najbardziej wartościowe, a więc np. pełnoziarniste, razowe czy z dodatkiem ziaren. W ten sposób powstanie zdrowy posiłek, który dostarczy nam składników potrzebnych na początek dnia.

Czytaj też:
Gdy nie mam czasu na śniadanie, miksuję 3 składniki. Po zielonym smoothie mam energię i chudnę
Czytaj też:
Zamiast płatków owsianych biorę dwie łyżki tej kaszy. Pożywne śniadanie w 5 minut