Odkryj ten wiosenny przysmak. Zrób go do słoika i wykorzystaj do makaronu i na kanapki

Odkryj ten wiosenny przysmak. Zrób go do słoika i wykorzystaj do makaronu i na kanapki

Dodano: 
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z czosnku niedźwiedziego Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
Pesto z czosnku niedźwiedziego to mój wiosenny, kulinarny must have. Smakuje rewelacyjnie, można go kłaść na kanapki i dodawać do makaronu.

Czosnek niedźwiedzi to jedna z najbardziej znanych, jadalnych, rosnących dziko w Polsce roślin. Wiosną kupuję go na pęczki i przygotowuję rewelacyjne pesto. Z czosnku niedźwiedziego można zrobić wiele innych rzeczy, w tym czosnkowe masło, twarożki czy sosy jogurtowe, ja jednak zawsze na pierwszym miejscu stawiam to pikantne i bardzo zdrowe pesto.

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?

Aby zrobić pesto, potrzebujesz przede wszystkim świeżych liści czosnku niedźwiedziego. Trzeba jednak pamiętać, że roślina jest w Polsce pod częściową ochroną. Ja kupuję swój czosnek niedźwiedzi z zaprzyjaźnionego gospodarstwa ekologicznego, wiosną warto charakterystycznych pęczków liści szukać na lokalnych bazarkach i ryneczkach – wiele osób ma czosnek niedźwiedzi posadzony w ogrodzie.

Podaję przepis na najprostsze pesto z dodatkiem orzechów włoskich i oleju rzepakowego – trzeba jednak pamiętać, że musi to być dobrej jakości olej z pierwszego tłoczenia. Można tu też wykorzystać olej lniany lub dobrą oliwę z oliwek. Jeśli chcesz, do pesto można także dodać parmezan – wówczas do składników dorzuć ok. 50 gramów tartego parmezanu. Osobiście bardzo lubię pesto z czosnku niedźwiedziego właśnie z orzechami włoskimi, ale możesz wykorzystać także orzechy piniowe, jak w tradycyjnym pesto.

Przepis: Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pikantne pesto idealne do makaronów i na kanapki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówLiście czosnku umyj i posiekaj na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej patelni.
  2. Robienie pestoWszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładko.

Gotowe pesto należy przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać w lodówce (można ok. tygodnia).

Do czego wykorzystać pesto z czosnku niedźwiedziego?

Pesto z czosnku niedźwiedziego można wykorzystywać tak, jak tradycyjne pesto. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, ja bardzo lubię smarować nim kanapki albo grzanki. Łyżkę pesto można dodać do twarogu i po wymieszaniu powstaje doskonały, czosnkowy twarożek na kanapki. Takie pesto można też wymieszać z miękkim masłem, aby uzyskać pyszne masło czosnkowe.

Czytaj też:
„Polskie szparagi” możesz mieć zupełnie za darmo. Pędy tej dzikiej rośliny smakują rewelacyjnie
Czytaj też:
Jest lepszy niż czosnek niedźwiedzi. Zrywam czosnaczek i robię z niego obłędne pesto