Ciasto kruche wytrawne to idealny przepis do tart, pasztecików i innych dań. Wyczarowuję z niego różne cuda
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ciasto kruche wytrawne to idealny przepis do tart, pasztecików i innych dań. Wyczarowuję z niego różne cuda

Dodano: 
Kruche ciasto
Kruche ciasto Źródło:Shutterstock / ffolas
Kruche ciasto wytrawne to idealne ciasto do tart, kapuśniaczków, pasztecików, a także pieczonych pierożków z różnego rodzaju farszem. Z wytrawnego ciasta kruchego możesz również przygotować kruche ciasteczka, które później przełożysz marmoladą lub słodką masą. Sprawdź, jak zrobić kruche ciasto wytrawne i w jaki sposób wykorzystać je do przygotowania pysznych potraw.

Kruche ciasto nie musi być słodkie. W wersji na słono jest wykorzystywane równie często, stanowiąc składnik przystawek, przekąsek i dań głównych. Wytrawne ciasto kruche świetnie komponuje się z różnymi farszami warzywnymi, mięsnymi i mięsno-warzywnymi. Tradycyjnie ciasto kruche bez cukru stosowane jest do przygotowania tarty wytrawnej, ale można je wykorzystać także do zrobienia aromatycznych pierożków z piekarnika, sakiewek z nadzieniem, pasztecików, kapuśniaczków lub rolady.

Podstawowe składniki kruchego ciasta w wersji na słono to mąka pszenna, zimne masło, zimna woda i sól. Niektóre receptury uwzględniają także dodanie jajka i kwaśnej śmietany, ale ja z nich nie korzystam.

Przepis: Ciasto kruche wytrawne

Do wytrawnego ciasta kruchego nie dodaje się cukru pudru, co sprawia, że świetnie komponuje się z wyrazistymi farszami. Podstawowe składniki kruchego ciasta w wersji na słono to mąka pszenna, zimne masło, zimna woda i sól.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
3200

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie ciastaMąkę przesiej do miski lub na stolnicę. Dodaj sól. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj je do mąki i szybko wyrób ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Kruche ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
  2. ChłodzenieGotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażarki na około 15 minut.

Schłodzone ciasto możesz wykorzystać na wiele sposobów. Zrobisz z niego przepyszne tarty. W tym celu musisz wyłożyć foremkę do tarty kruchym ciastem, ponakłuwać je widelcem i upiec, wkładając do nagrzanego piekarnika. Następnie wykładasz na gotowy spód ulubione dodatki.

Rada: pieczenie tarty wymaga obciążenia ciasta. Aby to zrobić, trzeba przykryć surowe ciasto dwoma arkuszami papieru do pieczenia i położyć na nim np. ceramiczne kulki lub obciążyć ciasto suchą fasolą.

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Cenne wskazówki

Aby kruche ciasto nie było twarde, trzeba krótko je wyrabiać. Ważne jest także schłodzenie gotowego ciasta w lodówce przez minimum 30 minut – najlepiej chłodzić kruche ciasto 1-2 godziny. Można je także zostawić w lodówce na całą noc. Jeżeli potrzebujemy bardzo szybko schłodzić kruche ciasto, to trzeba włożyć je na 15 minut do zamrażarki. Zaraz po wyrobieniu możemy także zamrozić kruche ciasto, którego nie jesteśmy w stanie od razu zużyć.

Czytaj też:
Domowe ciasto francuskie to mój sposób na zdrowszą wersję smacznych przekąsek i dań
Czytaj też:
Tradycyjna chałka drożdżowa w dwóch odsłonach. Jej smak przenosi mnie do czasów dzieciństwa