Zamiast masła smaruję chleb tą pastą. Wspiera serce i pomaga obniżyć cholesterol

Zamiast masła smaruję chleb tą pastą. Wspiera serce i pomaga obniżyć cholesterol

Dodano: 
Pasta z fasoli i powideł śliwkowych
Pasta z fasoli i powideł śliwkowych Źródło: Anna Rokicka-Żuk
Uwielbiam fasolę nie tylko za smak. Jest też bogata w białko i pomaga obniżać stężenie cholesterolu. W tej aromatycznej paście do pieczywa smakuje wyjątkowo, a wymaga tylko pięciu minut pracy.

O zrobieniu pasty na kanapki przypomniałam sobie za pięć dziesiąta wieczorem. Przygotowałam więc smalczyk w ekspresowej wersji. Bez smażenia i długiego blendowania, a za to z pełnią smaku i korzyścią dla organizmu. Już sama fasola pomaga poprawiać parametry krwi i zmniejszać poziom złego cholesterolu, a w połączeniu z owocami, ziołami i innymi zdrowymi dodatkami działa jeszcze lepiej. A przy tym zapewnia ponad 6 gramów białka w porcji.

Jak zrobić pastę z fasoli i powideł śliwkowych?

Do tego smarowidła używam dwóch sklepowych produktów ze słoika, choć oczywiście nie ma to jak przetwory domowe. Nie zawsze je przygotuję, a i bez nich wychodzi palce lizać. Do białej fasoli dokładam gotowe powidła śliwkowe bez cukru i zagęstników, by zaoszczędzić czas na krojeniu suszonych owoców. Rezygnuję też ze smażenia cebuli i zastępuję ją suszonym warzywem w proszku.

Robiąc pastę za pierwszym razem, najpewniej doprawiłabym ją samym majerankiem jak smalczyk z jabłkiem. Tak się jednak złożyło, że miałam go za mało i musiałam sięgnąć także po inne zioła. Zupełnie przez przypadek odkryłam najlepszą kombinację smaku, którą uzupełniły tymianek i oregano. Gdy rano spróbowałam pasty na chlebie, nie mogłam uwierzyć, jakie to dobre. Teraz robię ją regularnie.

Przepis: Pasta z fasoli i powideł śliwkowych

Aromatyczny dodatek do pieczywa ze słodko-kwaśną nutą śliwek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
123 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka białej fasoli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka nieaktywnych drożdży
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOsącz fasolę, przepłucz wodą i wsyp do miski. Dołóż powidła, ocet, sos sojowy i olej. Osobno połącz suszone drożdże z cebulą i ziołami.
  2. Blendowanie pastyZmiksuj z grubsza składniki i wsyp suche dodatki. Wymieszaj masę i zblenduj, dolewając w razie potrzeby wodę. Dopraw do smaku pieprzem.

Pasta z fasoli i powideł śliwkowych – wskazówki

Nasiona na pasty i do innych dań najchętniej gotuję sama lub kupuję w słoiku. Opakowanie ze szkła to dużo lepszy wybór niż puszka, której powierzchnia jest w środku pokryta szkodliwym tworzywem.

W tej paście świetnie sprawdzi się nie tylko proszek, ale również zwykła cebula suszona albo gotowa prażona cebulka. Warto jednak wybrać produkt z olejem rzepakowym zamiast tłuszczu palmowego. Można oczywiście usmażyć cebulę i zastąpić nią fabryczne przetwory. W tym wydaniu jest jednak najbardziej tłusta i kaloryczna.

Smak tego smarowidła podbijają także nieaktywne drożdże w płatkach, które nadają mu mięsne nuty. Polecam ponadto klasyczny jasny sos sojowy, który dodatkowo je wzmacnia.