Szukając sposobu na idealne pankejki, natrafiłam kiedyś na przepis z budyniem. Prosty i genialny dodatek sprawia, że wychodzą lepsze niż ze zwykłej receptury. Szczególnie lubiana jest w moim domu wersja czekoladowa. Dokładam do niej jednak kakao zamiast kostek z tabliczki. Naleśniki są równie pyszne, ale dużo lżejsze.
Jak zrobić lekkie placuszki czekoladowe na budyniu?
Oprócz mąki dodaję do ciasta gotowy budyń o smaku czekoladowym, dzięki czemu placuszki są bardziej puszyste i miękkie. Wybieram suchy produkt bez cukru, bo zamiast niego używam erytrytolu. Ten związek występujący w naturze jest nieco mniej słodki, ale za to niemal bezkaloryczny – porcja 100 gramów to tylko 20 kalorii.
Do masy można dołożyć także zwykły cukier w dawce 3 łyżek na podane ilości składników. Wtedy każdy naleśnik będzie zapewniał o 16 kalorii więcej.
Żeby pankejki były bardziej czekoladowe w smaku, dosypuję też kakao w proszku. Natomiast jogurt naturalny pomaga bardziej je napowietrzyć, a przy tym sprawia, że są bardziej wilgotne w środku.
Przepis: Placuszki czekoladowe na budyniu
Pyszne czekoladowe pankejki bez dodatku cukru
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 97 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 38 g budyniu czekoladowego w proszku bez dodatku cukru (1 opakowanie)
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżki erytrytolu
- 250 ml mleka
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyWymieszaj mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Osobno ubij jajka z erytrytolem, dodaj mleko, jogurt i łyżkę oleju. Połącz składniki i dodaj stopniowo do mąki, miksując przez 20 sekund. Odstaw ciasto na 5 minut.
- Smażenie plackówPosmaruj patelnię olejem i wlej porcję około 1/5 szklanki ciasta. Smaż przez około 3 minuty, a gdy masa zestali się na środku, a brzegi zaczną odstawać od patelni, obróć placek i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Co dodawać zamiast cukru do potraw?
Nie istnieje idealny zamiennik cukru, ale niektóre opcje są lepsze od innych. Oprócz polecanego w przepisie erytrytolu można używać innej substancji, nazywanej cukrem brzozowym. Ksylitol ma podobną słodycz, co sacharoza, ale dostarcza pewnych dawek kalorii – 240 kcal w 100 g, podczas gdy dla zwykłego cukru to 400 kalorii. Wadą obu związków jest działanie rozwalniające, jednak tolerowana dawka jest kwestią indywidualną.
Do słodzenia można wybrać jeszcze inne bezkaloryczne słodziki, które są kilkaset razy słodsze od sacharozy. Stewia ma jednak gorzki posmak, a sukraloza jest całkiem syntetyczna. Związki te mogą wpływać niekorzystnie na mikroflorę jelitową, dlatego ich unikam. Inne sztuczne słodziki nie są polecane między innymi dlatego, że sprzyjają cukrzycy bardziej niż biały cukier. Mają tyle wad, że lepiej całkiem z nich zrezygnować.
Czytaj też:
Rozgnieć banany i dodaj trzy składniki. Raz-dwa zrobisz pyszne, pożywne śniadanieCzytaj też:
Śniadaniowe placuszki robię z 3 składników. Za to cudo z patelni oddam najlepszą kanapkę
