Wylewam masę do gofrownicy i po chwili mam śniadanie. Za ten omlet należy się komuś medal

Wylewam masę do gofrownicy i po chwili mam śniadanie. Za ten omlet należy się komuś medal

Dodano: 
Omlet z gofrownicy
Omlet z gofrownicy Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Potrawy z jajek są pożywne i szybkie do przygotowania. Wprost idealne na śniadanie. Dziś proponujemy omlet, który piecze się łatwo i ekspresowo. To dzięki urządzeniu, które doskonale zastępuje patelnię.

Jajka na śniadanie można przygotować na wiele sposobów. Szybko zrobicie z nich jajecznicę lub ugotujecie je na miękko albo twardo. Możecie też zamienić je w omlet. Smażenie omleta wymaga jednak nieco uwagi i dodatku tłuszczu. Jeśli chcecie ułatwić sobie przygotowanie tej potrawy i maksymalnie ją odtłuścić, upieczcie omlet w gofrownicy. Będzie wyglądał apetycznie i szybko się upiecze.

Czy omlet lepiej usmażyć czy upiec?

Omlet to potrawa z jaj, którą zwykle smaży się na patelni. Do smażenia zazwyczaj używa się masła, bo bez problemu nadaje się ono do krótkiej obróbki kulinarnej w niezbyt wysokiej temperaturze. Dodaje ono potrawie smaku, ale też kalorii. Dlatego niektórzy decydują się na pieczenie omleta w piekarniku. Tu nie potrzebny jest tłuszcz, jednak sam proces trwa dłużej niż na patelni. Z tego powodu doskonałym urządzeniem do przygotowania omleta jest gofrownica. Przed wylaniem masy, formę wystarczy tylko posmarować olejem, a potem błyskawicznie upiec z niej omlet w formie wafla. Tak przygotowane danie wygląda bardzo apetycznie i można je podać z różnymi dodatkami, np. sosem czy świeżymi warzywami.

Jak zrobić omlet pieczony w gofrownicy?

Przygotowanie omleta w gofrownicy jest znacznie łatwiejsze i szybsze niż na patelni. Omleta nie trzeba bowiem obracać, bo jednocześnie piecze się z dwóch stron. Dzięki temu cały proces zajmuje mniej czasu.

Przepis: Omlet z gofrownicy

Masa jajeczna pieczona w gofrownicy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 plasterki szynki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyJajka wybij do miseczki, rozkłóć je rózgą. Wymieszaj z mąką, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w paski szynkę i posiekaną natkę, wymieszaj.
  2. Pieczenie omletaGofrownicę rozgrzej. Formę posmaruj pędzelkiem maczanym w oleju. Wylej do niej masę jajeczną, przykryj pokrywą. Piecz 3-5 minut, aż jajka się zetną.

Co jeszcze warto dodać do omleta?

Nasz omlet wzbogaciliśmy natką pietruszki i szynką. Dodatki te można jednak zamienić na zupełnie inne. Dobrym pomysłem jest dorzucenie do masy jajecznej np. posiekanego szpinaku, pokrojonych pomidorów, startego żółtego sera czy pokrojonego boczku albo salami. Dzięki tym dodatkom omlet będzie pożywniejszy i zyska apetyczny wygląd.

Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchni
Czytaj też:
Omlet z płatkami owsianymi to śniadaniowy ideał. Masz po nim energię, aż do południa