Odcedzam oliwki i blenduję je z 4 składnikami. 5 minut i czuję się, jak na wakacjach we Francji

Odcedzam oliwki i blenduję je z 4 składnikami. 5 minut i czuję się, jak na wakacjach we Francji

Dodano: 
Pasta z zielonych oliwek
Pasta z zielonych oliwek Źródło: Shutterstock / pamuk
Jeśli macie ochotę na wyrazisty dodatek do pieczywa, postawcie na tę pastę. Zrobicie ją w 5 minut z łatwo dostępnych składników. Możecie zastąpić nią masło, ale tak naprawdę pasta ta nie wymaga żadnych dodatków.

Letnia kolacja czy spotkanie w gronie znajomych nie musi nas kosztować dużo wysiłku. Wystarczy świeże pieczywo i kilka prostych dodatków, by przyjemnie się jadło i rozmawiało. Jednym z takich doskonałych dodatków do pieczywa są pasty. Dziś zachęcam do przygotowania pasty z zielonych oliwek. Jest wyrazista w smaku i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami.

Kilka słów o paście z oliwek

Pasta z oliwek znana jest w kuchni francuskiej, jako tapenada. Francuzi zwykle przygotowują ją z czarnych oliwek, rzadziej sięgają po zielone. Pastę tę robi się niezwykle prosto, blendując na gładką masę oliwki oraz charakterystyczne dodatki, jakimi są kapary i anchois. Do pasty tej dodaje się też tradycyjnie czosnek i oliwę z oliwek, można również sok z cytryny oraz świeże zioła, np. natkę pietruszki, tymianek. Smak pasty można urozmaicić, dodając do niej np. suszone pomidory, orzechy.

Jak zrobić pastę z zielonych oliwek?

Z myślą o paście z zielonych oliwek kupcie drylowane oliwki. Mogą być nadziewane paprykową pastą lub czosnkiem. Po dokładnym odcedzeniu, oliwki należy wsypać do miski, dodać pozostałe składniki i zblendować je na mniej lub bardziej gładką masę. Mnie najbardziej odpowiada średnie rozdrobnienie tapenady, bo lubię czuć w niej małe kawałeczki składników.

Przepis: Pasta z zielonych oliwek

Zielone oliwki zblendowane na gładką masę z wyrazistymi dodatkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 3-4 fileciki anchois
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie składnikówOliwki odsącz z zalewy, umieść w wysokiej misce. Dodaj posiekany czosnek, kapary i anchois. Wlej też oliwę z oliwek. Zblenduj całość na gładką masę.
  2. Doprawianie pastyPastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy z oliwek.

Wskazówki: Jeśli nie odpowiada wam smak anchois, możecie je pominąć. Gotową tapenadę można umieścić w czystym słoiczku, zakręcić i wstawić do lodówki. Spokojnie poleży w niej kilka dni.

Jak podać pastę z zielonych oliwek?

Tapenada ma wyrazisty, słono-pikantny smak i ciekawy aromat. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Można ją też podawać na grzankach, tostach czy krakersach. Jednym słowem idealnie nadaje się na przystawkę, a także na przekąskę. Jednak można ją również serwować jako dodatek do mięs, ryb, makaronów i serów. Ten specjał ma naprawdę duże możliwości.

Czytaj też:
Tę pastę na kanapki robię latem z taniego warzywa. Zamykam ją też do słoika i zajadam cały rok
Czytaj też:
Blenduję trzy proste składniki i robię genialną pastę do pieczywa na słodko. Kochają ją nie tylko dzieci