Przygotowanie kanapek na ciepło z piekarnika to sprawa ekspresowa i prosta. Kiedy parzysz poranną kawę, włącz piekarnik, a nim się rozgrzeje, zdążysz przygotować kanapki, które potem już tylko wystarczy zapiec. Wychodzą chrupiące, aromatyczne, a żółty ser apetycznie się na nich roztapia.
Jak zrobić szybkie grzanki z piekarnika?
Ja do takich kanapek na ciepło używam zwykle bułek lub bajgli. Mogą być dowolne: od kajzerek, przez bułeczki z makiem i grahamki, po pełnoziarniste bajgle posypane obficie różnymi ziarenkami. Idealnie do tego nadaje się pieczywo, które jest już lekko czerstwe (u mnie są to często bułki, których nie zjedliśmy poprzedniego dnia).
Przekrojone bułki można posmarować masłem albo skropić oliwą. Ja uwielbiam pierwszą opcję i tak podaję w przepisie. Potem już tylko na jednej połówce każdej bułki kładę dodatki: np. ser, pokrojone oliwki i pomidorki. Zapiekam obie połówki bułki, łączę i gotowe! Taką grzankę łatwo się je i jest doskonałą opcją nawet na zabiegany poranek.
Wskazówka: podobne grzanki można przygotować na patelni: zrumień je najpierw posmarowaną masłem stroną na rozgrzanej patelni, potem na połówkach ułóż ser i dodatki. Nie zapieką się tak, jak w piekarniku, ale to wystarczy, aby ser się delikatnie roztopił.
Przepis: Grzanki z serem i dodatkami
Pomysł na chrupiące i aromatyczne pieczywo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 412 w każdej porcji
Składniki
- 2 bułki lub bajgle
- 2 łyżeczki masła
- 2 plastry żółtego sera
- 4 oliwki
- 2 pomidorki koktajlowe
- 6 listków bazylii
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBajgle lub bułki przekrój na połówki i posmaruj masłem. Oliwki i pomidorki pokrój na plasterki.
- Zapiekanie bułekNa jednej połówce każdej bułki połóż plasterek sera i dodatki. Włóż całe pieczywo (masłem do góry) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj kilka minut (aż ser się rozpuści). Udekoruj gotowe grzanki listkami świeżej bazylii.
Gotowe grzanki można dodatkowo serwować z zimnymi sosami, także keczupem czy ajvarem.
Inne pomysły na kanapki na ciepło
Grzanki z serem, oliwkami i pomidorkami to oczywiście tylko jednak z możliwości, bo co dużo mówić: połóż na pieczywie swoje ulubione dodatki. Mogą to być wędliny, inne sery oraz warzywa. Ja często wykorzystuję na takie grzanki również kawałki kolorowej papryki, plastry cebuli, ale też cukinii. Można je też zajadać z zielonymi dodatkami, np. szpinakiem czy rukolą.
Czytaj też:
Parówki w tym sosie to smak dzieciństwa. Zawsze gotuję więcej i chowam do słoikówCzytaj też:
Zrób je i popraw sobie humor. Te cynamonki nigdy mnie nie zawodzą