Pasty do pieczywa to naprawdę dobry pomysł. Z ich dodatkiem można raz-dwa przygotować smaczne i zdrowe śniadanie. Dziś pokażę wam, jak zrobić pożywną pastę jajeczną. Nawet nie trzeba do niej dodawać majonezu, bo świetnie zastąpi go inny dodatek. Przekonajcie się o tym sami.
Co warto dodać do pasty jajecznej?
Podstawą pasty jajecznej są jajka gotowane na twardo. By po rozdrobnieniu połączyć je w gładką masę, trzeba użyć np. majonezu, kwaśnej, gęstej śmietany czy jogurtu naturalnego. Nie trzeba ich dodawać dużo, a tylko tyle, by całość nabrała konsystencji pasty. Smarowidło warto doprawić do smaku odrobiną musztardy, solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Można też do niego dodać jeden, dwa składniki, które podkręcą smak całości. Dobrze będą pasować np. posiekana cebula, szczypior czy kiszony ogórek.
Jak zrobić aksamitną pastę jajeczną?
Moja pasta jajeczna wychodzi smaczna i gładka, ale nie jest to wyłącznie zasługą majonezu. Za tymi efektami stoi awokado – dojrzałe, kremowe i bardzo zdrowe. Po rozgnieceniu widelcem zamienia się w gładką pastę, która dobrze łączy się z jajkami i pod względem konsystencji i smaku. Oczywiście do pasty mimo wszystko warto dodać odrobinę majonezu czy jogurtu naturalnego. Składniki te lekko rozrzedzą pastę.
Przepis: Pasta jajeczna z awokado
Smaczna, pożywna i kremowa pasta na bazie gotowanych jaj
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- 1/2 dobrze dojrzałego awokado
- 1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- szczypiorek lub kawałek cebuli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, drobno posiekaj lub zblenduj na w miarę gładką masę. Awokado oczyść, rozgnieć widelcem. Szczypiorek opłucz, posiekaj.
- Wykańczanie pastyDo jajek dodaj awokado i trochę majonezu lub jogurtu. Całość wymieszaj widelcem, połącz ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podać pastę jajeczną?
Pasta jajeczna to doskonały dodatek do śniadaniowych kanapek. Można nią smarować chleb i bułki, a ja staram się wybierać te najbardziej wartościowe, czyli np. bułki grahamki, z ziarnami, chleb pełnoziarnisty albo razowy. Takie kanapki warto posypać kiełkami lub posiekaną zieleniną. Dobrym pomysłem na podanie pasty jajecznej jest też zaserwowanie jej na pieczywie chrupkim, waflach ryżowych, kukurydzianych albo na zrumienionych tostach. Dopełnieniem takich kanapek będą świeże warzywa, np. rzodkiewki, pomidor, ogórek.
Czytaj też:
Kremowa pasta z wędzonej makreli. Kusi aromatem, zachwyca smakiem i jest bardzo zdrowaCzytaj też:
Biorę warzywo z rosołu i robię genialną pastę. Każdy chce mieć ją na kanapce