Kanapki są takie oczywiste, że aż nudne. Wystarczy jednak zastąpić chleb czy bułkę innym wyrobem zbożowym, a wszyscy nabiorą apetytu na wyjątkowe śniadanie. Przygotowanie roladek z tortilli nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Dlatego często roluję je rano z myślą o drugim śniadaniu w szkole czy pracy. Cała rodzina zajada je ze smakiem.
Co zrobić by roladki nie były suche?
By roladki z tortilli nie wyszły suche i były pełne smaku, pszenne placki warto czymś posmarować. Można więc sięgnąć po serek kanapkowy, gęsty jogurt naturalny, pastę jajeczną czy rybną. Dobrze też sprawdzą się np.: sos czosnkowy czy sos jogurtowo-ziołowy. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych i od tego, jakie składniki planujecie zawinąć w tortillę.
Jak zrobić śniadaniowe roladki z tortilli?
Śniadaniowe roladki z tortilli robię z gotowych placków. Dlatego ich przygotowanie zajmuje mi tylko kilka minut. Każdy placek smaruję twarożkiem kanapkowym, a potem układam na nim kilka składników. Dobrze by wśród nich znalazł się produkt białkowy, np. wędlina, ser, gotowane jajko oraz warzywa. Po zrolowaniu każdy rulon przekrawam na dwie części. Krótszy łatwiej się pakuje i zjada.
Przepis: Śniadaniowe roladki
Pożywne roladki z tortilli, serka, wędliny i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 2 placki tortilli pszennej
- 4 łyżki kremowego twarożku
- 4 liście sałaty
- 4 duże plastry szynki
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówLiście sałaty opłucz, dokładnie osusz. Pomidor umyj, pokrój w cząstki, usuń stwardniałe kawałki. Ogórek umyj, obierz, pokrój w słupki.
- Formowanie roladekKażdy placek tortilli posmaruj z wierzchu twarożkiem, przykryj liściem sałaty. Połóż na niej plaster szynki i warzywa, posyp startym serem. Zwiń dość ścisłe roladki, każdą przekrój na połowę.
Wskazówka: Każdą roladkę można obwiązać szczypiorkiem. Dzięki temu nie będzie się rozwijać i nabierze jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.
Roladki w wersji na ciepło
Jeśli chcecie, by roladki były chrupiące, możecie je zrumienić na patelni lub opiec w opiekaczu do kanapek. Taka opcja sprawdzi się w czasie domowego śniadania czy kolacji.
Czytaj też:
Bez mąki, jajek i cukru. To fit brownie mogę jeść nawet na śniadanieCzytaj też:
Dodaję jedną łyżkę na dwa jajka. Jajecznica wychodzi lekka i pełna smaku