To smoothie to skarbnica wartościowych składników. Robię je 5 minut i wypijam na śniadanie

To smoothie to skarbnica wartościowych składników. Robię je 5 minut i wypijam na śniadanie

Dodano: 
Czekoladowe smoothie
Czekoladowe smoothie Źródło: Shutterstock / Farion_O
Pożywny napój to doskonała alternatywa tradycyjnego śniadania. Robi się go szybko, a potrafi zaspokoić na długo potrzeby organizmu. Dostarcza bowiem nie tylko energii, ale też wielu wartościowych składników.

Rano często brakuje nam czasu na spokojne przygotowanie i zjedzenie śniadania. Mimo to nie rezygnujmy z tego posiłku, a po prostu maksymalnie go uprośćmy. Jak zrobić to bez szkody dla organizmu? Proponuję przygotować pożywne, wartościowe smoothie. Robi się je dosłownie kilka minut i wypija raz-dwa. Odpowiednio skomponowane potrafi dostarczyć mnóstwa cennych składników.

Z jakich składników robi się smoothie?

Podstawą smoothie są zwykle owoce i warzywa. To głównie dzięki nim napój ma zawiesistą konsystencję. Jednak dodaje się do niego także płyny, które mają sprawić, że smoothie da się wypić. Można więc sięgnąć po mleko i jego przetwory albo po sok czy wodę. Smoothie wzbogaca się też wartościowymi składnikami typu płatki owsiane, nasiona chia czy czekolada.

Jak zrobić smoothie z bananem i czekoladą?

Moje smoothie ma brązowy kolor, bo dodaję do niego wartościową czekoladę deserową. Jednak podstawowym składnikiem tej kompozycji są banan i napój roślinny. Całość wzbogacam migdałami, które są bardzo zdrowe. Ten płynny zestaw śniadaniowy dostarcza więc węglowodanów złożonych, błonnika, białka, dobrego tłuszczu, a także wielu witamin i soli mineralnych.

Przepis: Czekoladowe smoothie

Pożywne smoothie z banana, napoju roślinnego, czekolady i migdałów

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
260

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego lub mleka
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka migdałów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBanan obierz, podziel na kawałki. Czekoladę grubo posiekaj. Migdały możesz zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
  2. Blendowanie składnikówW kubku miksującym blendera umieść przygotowane składniki i wlej napój roślinny. Całość zblenduj na w miarę gładką masę. Napój przelej do szklanki, od razu wypij.

Czym jeszcze można wzbogacić czekoladowe smoothie?

Jeśli nie macie pod ręką migdałów, czekoladowe smoothie możecie wzbogacić innym składnikiem. Dobrze sprawdzą się tu np.: płatki owsiane, masło orzechowe, siemię lniane czy miód. Zamiast czekolady możecie wsypać 2 łyżeczki ciemnego kakao. Też dostarczy cennego magnezu, który dobrze wpływa na układ nerwowy i pracę mięśni.

Czytaj też:
Jedna łyżeczka na filiżankę. Tyle wystarczy, by kawa stała się o wiele zdrowsza
Czytaj też:
Żółtą herbatę codziennie piją w kraju lubianym przez Polaków. Odkryj jej cudowne właściwości dla zdrowia