Te kanapki są tak proste, a tak pożywne. Robię je w 5 minut na szybkie śniadanie

Te kanapki są tak proste, a tak pożywne. Robię je w 5 minut na szybkie śniadanie

Dodano: 
Kanapki z wafli ryżowych
Kanapki z wafli ryżowych Źródło: Shutterstock / Sokorevaphoto
Jeśli macie 5 minut na zrobienie śniadania – spokojnie, zdążycie. Oto pomysł na proste i pożywne kanapki, które każdy z was zje ze smakiem. Choć są raczej słodkie, to przy tym niezwykle wartościowe. Dostarczają bowiem wielu składników odżywczych.

Kanapki to najprostsza forma śniadania. Zamiast jednak sięgać po chleb czy bułkę, możecie do ich przygotowania użyć wafli ryżowych. Są chrupiące, lekkie i bardzo zdrowe. Wystarczy, że posmarujecie je pastą czy obłożycie ulubionymi składnikami, a powstaną kanapki inne niż zawsze. Zjada się je z przyjemnością i potrafią na długo nasycić.

Wartość odżywcza wafli ryżowych

Wafle ryżowe są otrzymywane z ryżu białego lub brązowego. Przy czym druga wersja jest o wiele zdrowsza, bo zawiera też okrywę nasienną. Ziarna ryżu są poddawane ekspandowaniu, dzięki czemu zwiększają swoją objętość, a potem prasowaniu. Dzięki temu są lekkie i trwałe, a przy okazji dostarczają wielu składników odżywczych. Przede wszystkim są bogate w błonnik, a więc w składnik, który przyspiesza przemianę materii. Poza tym stanowią doskonałe źródło węglowodanów złożonych, czyli energii. W ich składzie znajdziemy też witaminy z grupy B, a także sporo magnezu i fosforu.

Jak zrobić pożywne kanapki z wafli ryżowych?

Pożywne kanapki z wafli ryżowych można przygotować na wiele sposobów. Ja dziś proponuję wam zdrowe kanapki w słodkiej wersji. Robi się je raz-dwa, bo wystarczy tylko umieścić na waflach dwa składniki. Są to masło orzechowe oraz banany. Pierwszy składnik dostarcza nam białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, witamin i minerałów. Drugi węglowodanów prostych i złożonych, a także sporo potasu.

Przepis: Kanapki z wafli ryżowych

Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 wafle ryżowe
  • 4 łyżeczki masła orzechowego, np. z orzechów arachidowych, pistacjowych
  • 2 banany

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bananówBanany obierz ze skórki. Miąższ pokrój w plasterki.
  2. Przygotowanie kanapekKażdy wafel ryżowy posmaruj masłem orzechowym, a potem obłóż plasterkami bananów.

Inne wersje kanapek na waflach ryżowych

Wafle ryżowe mogą się stać podstawą kanapek słodkich i wytrawnych. Można je posmarować np. twarożkiem i dżemem albo miodem i obłożyć plasterkami banana. Dobrze też będą smakować w słonej wersji. Tu można je posmarować np. hummusem, pastą jajeczną czy z awokado. Dobrym obłożeniem będzie też łosoś wędzony, szynka gotowana lub dojrzewająca, a także żółty ser.

Czytaj też:
Twaróg i kilka zdrowych dodatków zamieniam w wyborną przystawkę. Sprawdzi się też na śniadanie
Czytaj też:
Z czterech zdrowych składników robię pyszne smoothie. To jedno z moich ulubionych szybkich śniadań