Dodałam do jajecznicy tylko 2 łyżki i wyszła niesamowita. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam

Dodałam do jajecznicy tylko 2 łyżki i wyszła niesamowita. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock / Friendly Studios
Nic nie smakuje lepiej na śniadanie, niż kremowa jajecznica. Ostatnio wypróbowałam zupełnie nowy przepis na to pożywne danie. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem, a wszystko dzięki jednemu dodatkowi.

Często jadam na śniadanie jajecznicę. Zazwyczaj podaję ją z posiekanym szczypiorkiem i plastrami chrupiącego boczku. Latem sięgam po pomidory i cebulę. Najbardziej lubię, gdy jajecznica jest lekka i ma kremową konsystencję. Testowałam już sporo przepisów na tę potrawę, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Dodatek gęstej śmietany okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Już nie zrobię jajecznicy w inny sposób.

Dlaczego warto dodać śmietanę do jajecznicy?

Miłośnikiem jajecznicy ze śmietaną jest sam Gordon Ramsay. Słynny szef kuchni rozsławił ten patent niemal na cały świat. Dzięki temu niepozornemu, ale też niewyszukanemu dodatkowi, unikamy rozgotowania się jajek oraz zyskujemy idealnie kremową i aksamitną konsystencję jajecznicy. Do potrawy najlepiej użyć gęstej i kwaśnej śmietany 18%.

Jak zrobić jajecznicę z dodatkiem śmietany?

Jajecznica z dodatkiem śmietany za każdym razem wychodzi lekka i kremowa. A jej przygotowanie jest niezwykle proste. Aksamitny składnik wystarczy bowiem dodać do jajek, dokładnie wymieszać, doprawić i całość usmażyć. Ważne jest przy tym, by jajecznicy nie smażyć zbyt długo. Powinna być lekko ścięta, wtedy jest najsmaczniejsza.

Przepis: Jajecznica ze śmietaną

Aksamitna jajecznica z dodatkiem gęstej śmietany

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyJajka wybij do miski. Dodaj śmietanę, trochę soli i pieprzu, całość wymieszaj rózgą lub widelcem.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelni rozpuść masło. Wylej na nią masę jajeczną i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż jajka lekko się zetną. Jajecznicę podaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym podać jajecznicę?

Jajecznicę można podawać na wiele sposobów. Dobrze smakuje posypana posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jej idealnym dopełnieniem jest pieczywo, najlepiej razowe lub pełnoziarniste. Można też sięgnąć po świeżą bułkę, np. pszenną, z ziarnami, grahamkę. Do tej potrawy warto też zaserwować warzywa. Tu najlepiej sprawdzą się pomidorki koktajlowe, rzodkiewki czy kawałki papryki.

Czytaj też:
Przekładam bułkę wyjątkowymi składnikami. To apetyczne śniadanie mogę jeść codziennie
Czytaj też:
Mam prosty patent na puszystą jajecznicę. Wystarczy kilka kropel tego składnika