Lekką i pożywną owsiankę podaję z aromatycznym dodatkiem. To moje mistrzowskie śniadanie

Lekką i pożywną owsiankę podaję z aromatycznym dodatkiem. To moje mistrzowskie śniadanie

Dodano: 
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Owsianka to prawdziwa królowa śniadań. Zdrowe płatki podaję z różnymi dodatkami, dzięki czemu nigdy się nie nudzą. Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na owsiankę z karmelizowanymi jabłkami o intensywnym smaku i aromacie.

Połączenie bogatych w błonnik pokarmowy, witaminy oraz minerały płatków owsianych ze słodkimi jabłkami to doskonały pomysł na pyszne i sycące śniadanie, które dodaje energii do działania i sprawia, że od samego rana można cieszyć się doskonałym samopoczuciem.

Jak zrobić owsiankę z karmelizowanymi jabłkami?

Owsiankę z karmelizowanymi jabłkami podaję zarówno na zimno, jak i na ciepło (świetnie rozgrzewa organizm w sezonie jesienno-zimowym). W jednej i drugiej wersji smakuje wyśmienicie i doskonale komponuje się ze smakiem mleka krowiego oraz napojów roślinnych. Żeby wzbogacić smak owsianki oraz nadać potrawie kremową konsystencję, zalewam płatki mlekiem z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.

Zawsze korzystam z pełnoziarnistych płatków owsianych zwykłych lub górskich. Płatki owsiane błyskawiczne, choć są gotowe raz-dwa, nie mają wysokich wartości odżywczych.

Przygotowanie owsianki z karmelizowanymi jabłkami nie zabiera wiele czasu. Po około 15 minutach obróbki termicznej owoce są gotowe do podania. Poniższy przepis uwzględnia zalanie płatków mlekiem i odstawienie na noc do lodówki. Nocną owsiankę możesz rano delikatnie podgrzać lub podać bez podgrzewania, dekorując potrawę ciepłymi jabłkami.

Przepis: Owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Z tego przepisu przygotujesz dużą porcję pożywnego śniadania.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
615

Składniki

  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 180 ml mleka krowiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo:

  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owsiankiPłatki owsiane przełóż do miseczki. Dodaj mleko, jogurt naturalny oraz miód i wymieszaj. Przykryj miseczkę z owsianką folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki. Porada: jeżeli chcesz przygotować tradycyjną owsiankę gotowaną, to ugotuj płatki na samym mleku i dodaj jogurt oraz miód, gdy płatki owsiane będą letnie.
  2. Smażenie jabłkaJabłko umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Pokrój ćwiartki jabłka w dużą kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło. Ustaw małą moc palnika, żeby masło się nie przypaliło. Dodaj cynamon, mielone goździki (opcjonalnie) oraz cukier i smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj jabłka i wymieszaj. Karmelizuj jabłka na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozgotować.

Jakie jabłka najlepiej nadają się do karmelizacji?

Nie wszystkie jabłka nadają się do smażenia. W przypadku planowanej obróbki termicznej najlepiej kierować się konsystencją owoców. Jabłka do smażenia powinny być jędrne i twarde oraz mieć zwarty miąższ. Najlepiej sprawdzą się m.in. jabłka odmiany Jonagored, Antonówka, Gloster i Szara Reneta. Odmiany o mączystym miąższu podczas smażenia i duszenia szybko się rozpadają. Inne owoce, które można karmelizować to m.in. gruszki i brzoskwinie.

Jak podawać owsiankę z karmelizowanymi jabłkami?

Nocną owsiankę wyjmij z lodówki i wymieszaj. Na wierzchu płatków ułóż karmelizowane jabłka. Możesz posypać potrawę odrobiną cynamonu. Smak owsianki z karmelizowanymi jabłkami podbija dodanie ekstraktu waniliowego, rodzynek, pokrojonych na mniejsze kawałki daktyli i orzechów włoskich.

Do czego jeszcze wykorzystać karmelizowane jabłka?

Często robię większą porcję karmelizowanych jabłek i później nadziewam nimi naleśniki oraz wykorzystuję jako dodatek do pancake, racuchów i deserów w pucharkach. Karmelizowane jabłka możesz przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce 2-3 dni. Jeżeli chcesz przedłużyć ich trwałość, to polecam przełożyć je do wyparzonych słoików i poddać pasteryzacji.

Czytaj też:
Zalewam owsiankę na noc, a rano dodaję tylko dwa owoce. Jest pyszna i pomaga na problemy z wypróżnianiem
Czytaj też:
Babeczki z borówkami zrobiłem z nietypową kruszonką. Teraz smakują lepiej i są dużo zdrowsze