O takich koreczkach kiedyś można było pomarzyć. Dziś przyrządzam je w dowolnej wersji, również mocno mięsnej. Wybieram ją na długie imprezy, takie jak ta sylwestrowa, by podać gościom coś smacznego, sycącego i konkretnego.
Jak zrobić koreczki z kotlecików mielonych?
Na kotleciki biorę mieszane mięso. Jego smak podbija surowa cebula, czosnek i gałka muszkatołowa, tworząc wyjątkowo udaną kompozycję. By były delikatniejsze, dodaję do nich same żółtka i nieco śmietany.
Masę najchętniej przygotowuję wcześniej, by zdążyła się schłodzić w lodówce. Ma to same zalety. Sprawia, że kulki mięsne są zwarte i nie rozpadają się w trakcie smażenia. Łatwiej je formować i są smaczniejsze. Składniki mają czas się sobą przegryźć, a całość staje się bardziej delikatna i soczysta. Ja natomiast mogę zająć się czymś innym, a kotleciki usmażyć przed przyjściem gości i podać na świeżo.
Do korków dokładam tylko kiszonego ogórka i ser. Wybieram plasterki tego topionego, które szybko miękną na gorącym mięsie. Można jednak użyć żółtego sera i zapiec go na kulkach. W takiej sytuacji warto usmażyć je wcześniej, a przed imprezą jedynie wstawić do piekarnika.
Przepis: Koreczki z kotlecików mielonych
Pyszna mięsna przekąska na raz z serem i kiszonym ogórkiem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 84 w każdej porcji
Składniki
Na kulki mięsne:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
Na resztę:
- 5 żółtego sera topionego w plasterkach
- 5 kiszonych ogórków
- 20 szpadek do koreczków
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaZetrzyj cebulę na tarce o drobnym oczku, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do mięsa wraz z żółtkami i śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym dobrze wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dosyp tartej bułki. Wstaw na co najmniej 15 minut do lodówki.
- Smażenie kotlecikówPotnij każdy plasterek sera na 4 części. Rozgrzej na patelni grubą warstwę oleju i smaż kotleciki po 3-4 minuty na stronę, aż będą rumiane. Zdejmuj na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Od razu nakładaj na wierzch po kawałku sera, by roztopił się od ciepła.
- Składanie koreczkówPokrój ogórki na 20 plasterków i nałóż je na każdy kotlecik z serem. Przebij wszystkie wykałaczkami, by spiąć razem składniki.
Z czego jeszcze zrobić koreczki imprezowe?
Oryginalna przekąska z czasów PRL-u była bardziej oszczędna. Wykorzystywano do niej różne składniki, a najczęściej pieczywo. Bardziej podobają mi się receptury koreczków z serem, które znalazłam w książkach z lat 1980. Na imprezy zawsze robię więcej rodzajów i często sięgam właśnie po jedną z tym kombinacji.
Aby je złożyć, do kawałków żółtego sera dokładam kolejno:
- połówki śliwek węgierek z mrożonki lub w occie,
- kostki szynki i plastry ogórka konserwowego,
- oliwki, kawałki papryki konserwowej i wędzonego kurczaka,
- paski śledzia, suszone śliwki, kawałki ogórka konserwowego i suszoną żurawinę,
- kawałki kabanosów i ogórków konserwowych, grzybki w occie, paski papryki konserwowej i śledzia oraz nasiona groszku z puszki.
Czytaj też:
Kolorowe koreczki w greckim stylu to hit. Najlepsza sylwestrowa przekąska w 10 minutCzytaj też:
Nie zdążysz podać, a już zniknie ze stołu. Ta przekąska to hit każdej imprezy
