Zamiast klasycznych koreczków na Sylwestra robię tę wersję. Mięsne kulki z serem znikają pierwsze

Zamiast klasycznych koreczków na Sylwestra robię tę wersję. Mięsne kulki z serem znikają pierwsze

Dodano: 
Koreczki z mielonego mięsa
Koreczki z mielonego mięsa Źródło: Shutterstock / Adriana Marteva
Kultowa przekąska z wykałaczą to wciąż popularny pomysł na zimny bufet imprezowy. Zgrabne porcje na jeden kęs zawsze cieszą się wzięciem, zwłaszcza gdy są tak pyszne, jak moje koreczki z kulkami mięsa.

O takich koreczkach kiedyś można było pomarzyć. Dziś przyrządzam je w dowolnej wersji, również mocno mięsnej. Wybieram ją na długie imprezy, takie jak ta sylwestrowa, by podać gościom coś smacznego, sycącego i konkretnego.

Jak zrobić koreczki z kotlecików mielonych?

Na kotleciki biorę mieszane mięso. Jego smak podbija surowa cebula, czosnek i gałka muszkatołowa, tworząc wyjątkowo udaną kompozycję. By były delikatniejsze, dodaję do nich same żółtka i nieco śmietany.

Masę najchętniej przygotowuję wcześniej, by zdążyła się schłodzić w lodówce. Ma to same zalety. Sprawia, że kulki mięsne są zwarte i nie rozpadają się w trakcie smażenia. Łatwiej je formować i są smaczniejsze. Składniki mają czas się sobą przegryźć, a całość staje się bardziej delikatna i soczysta. Ja natomiast mogę zająć się czymś innym, a kotleciki usmażyć przed przyjściem gości i podać na świeżo.

Do korków dokładam tylko kiszonego ogórka i ser. Wybieram plasterki tego topionego, które szybko miękną na gorącym mięsie. Można jednak użyć żółtego sera i zapiec go na kulkach. W takiej sytuacji warto usmażyć je wcześniej, a przed imprezą jedynie wstawić do piekarnika.

Przepis: Koreczki z kotlecików mielonych

Pyszna mięsna przekąska na raz z serem i kiszonym ogórkiem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
84 w każdej porcji

Składniki

Na kulki mięsne:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia

Na resztę:

  • 5 żółtego sera topionego w plasterkach
  • 5 kiszonych ogórków
  • 20 szpadek do koreczków

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaZetrzyj cebulę na tarce o drobnym oczku, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do mięsa wraz z żółtkami i śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym dobrze wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dosyp tartej bułki. Wstaw na co najmniej 15 minut do lodówki.
  2. Smażenie kotlecikówPotnij każdy plasterek sera na 4 części. Rozgrzej na patelni grubą warstwę oleju i smaż kotleciki po 3-4 minuty na stronę, aż będą rumiane. Zdejmuj na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Od razu nakładaj na wierzch po kawałku sera, by roztopił się od ciepła.
  3. Składanie koreczkówPokrój ogórki na 20 plasterków i nałóż je na każdy kotlecik z serem. Przebij wszystkie wykałaczkami, by spiąć razem składniki.

Z czego jeszcze zrobić koreczki imprezowe?

Oryginalna przekąska z czasów PRL-u była bardziej oszczędna. Wykorzystywano do niej różne składniki, a najczęściej pieczywo. Bardziej podobają mi się receptury koreczków z serem, które znalazłam w książkach z lat 1980. Na imprezy zawsze robię więcej rodzajów i często sięgam właśnie po jedną z tym kombinacji.

Aby je złożyć, do kawałków żółtego sera dokładam kolejno:

  • połówki śliwek węgierek z mrożonki lub w occie,
  • kostki szynki i plastry ogórka konserwowego,
  • oliwki, kawałki papryki konserwowej i wędzonego kurczaka,
  • paski śledzia, suszone śliwki, kawałki ogórka konserwowego i suszoną żurawinę,
  • kawałki kabanosów i ogórków konserwowych, grzybki w occie, paski papryki konserwowej i śledzia oraz nasiona groszku z puszki.

Czytaj też:
Kolorowe koreczki w greckim stylu to hit. Najlepsza sylwestrowa przekąska w 10 minut
Czytaj też:
Nie zdążysz podać, a już zniknie ze stołu. Ta przekąska to hit każdej imprezy