Zamiast jarzynowej na święta robię tę sałatkę. Ten jeden składnik robi całą robotę

Zamiast jarzynowej na święta robię tę sałatkę. Ten jeden składnik robi całą robotę

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Foodgraphy39
Chrupiąca, świeża i idealnie kremowa. To prosty patent na odświeżenie klasycznej sałatki ziemniaczanej.

W moim domu na święta zawsze była sałatka jarzynowa. Trochę z przyzwyczajenia, trochę z obowiązku. Pewnego roku postanowiłem to zmienić i zrobić coś innego, postawiłem na sałatkę ziemniaczaną. Dodanie jednego, sekretnego składnika sprawiło, że stała się hitem. Zaskoczyła mnie ta chrupkość i świeżość, którą wniósł seler naciowy. Teraz nikt już nie pyta o starą jarzynową.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z selerem naciowym?

Sercem tej sałatki jest seler naciowy. To właśnie on odróżnia ją od setek innych. Jego chrupkość, soczystość i lekko słonawy, ziołowy posmak to genialny kontrast dla miękkich ziemniaków i gęstego majonezu. Dodaje całości niesamowitej świeżości i lekkości, której często brakuje w ciężkich, świątecznych potrawach.

Ważne jest, by ziemniaki ugotować w mundurkach. Dzięki temu nie nasiąkną wodą, będą bardziej zwarte i smaczne. Po ostudzeniu i obraniu łatwiej je pokroić w idealną kostkę. Sos to prostota – dobry majonez i odrobina ostrej musztardy, która podkręci smak. Nic więcej nie trzeba.

Jeśli chcesz, by była bardziej sycąca, dodaj pokrojony w kostkę, chrupiący boczek. Czasem, dla przełamania smaku, dodaję też jedno twarde, kwaśne jabłko, pokrojone w drobną kostkę, które wnosi dodatkową nutę słodyczy i kwasowości.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Chrupiąca i orzeźwiająca sałatka, idealna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
173 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków sałatkowych
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeże zioła (pietruszka lub koperek)
  • 1 łyżeczka kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. GotowanieZiemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź je i jeszcze gorące obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę.
  2. Przygotowanie dodatków i sosuSelera naciowego i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. W małym słoiczku połącz musztardę, ocet, oliwę, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij.
  3. Łączenie składnikówW dużej misce połącz ciepłe ziemniaki, selera i cebulę. Dodaj kapary i posiekane zioła. Zalej wszystko sosem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Z czym podać taką sałatkę?

Ta sałatka ziemniaczana to idealny dodatek do świątecznych mięs i wędlin. Jej kwaśny smak świetnie równoważy bogatsze potrawy.

  • Pieczone mięsa – schab ze śliwką, karkówka czy rolowany boczek. Jej kwaśna nuta idealnie pasuje do bogatego smaku pieczeni. Chrupkość selera to dodatkowy atut, który przełamuje monotonię.
  • Domowe wędliny i pasztety – to klasyk świątecznej zimnej płyty. Lekka, ale sycąca sałatka jest idealnym uzupełnieniem dla deski wędlin.
  • Smażona ryba – kwaśny, octowy sos w sałatce działa na rybę podobnie jak skropienie jej cytryną. To połączenie, które świetnie sprawdza się nie tylko w święta, ale przez cały rok.
  • Śledzie w oleju – kwaśny, wyrazisty smak sałatki świetnie przełamuje tłustość śledzia, tworząc idealnie zbalansowaną kompozycję. To duet, który na polskim, świątecznym stole zawsze się sprawdza.

Czytaj też:
Tradycyjnej jarzynowej nie robię w tym roku. Ta warstwowa sałatka robi furorę i kosztuje grosze
Czytaj też:
Znika szybciej niż jarzynowa. Tę obłędną sałatkę robię w 15 minut i ratuje mi każde święta