W moim domu na święta zawsze była sałatka jarzynowa. Trochę z przyzwyczajenia, trochę z obowiązku. Pewnego roku postanowiłem to zmienić i zrobić coś innego, postawiłem na sałatkę ziemniaczaną. Dodanie jednego, sekretnego składnika sprawiło, że stała się hitem. Zaskoczyła mnie ta chrupkość i świeżość, którą wniósł seler naciowy. Teraz nikt już nie pyta o starą jarzynową.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z selerem naciowym?
Sercem tej sałatki jest seler naciowy. To właśnie on odróżnia ją od setek innych. Jego chrupkość, soczystość i lekko słonawy, ziołowy posmak to genialny kontrast dla miękkich ziemniaków i gęstego majonezu. Dodaje całości niesamowitej świeżości i lekkości, której często brakuje w ciężkich, świątecznych potrawach.
Ważne jest, by ziemniaki ugotować w mundurkach. Dzięki temu nie nasiąkną wodą, będą bardziej zwarte i smaczne. Po ostudzeniu i obraniu łatwiej je pokroić w idealną kostkę. Sos to prostota – dobry majonez i odrobina ostrej musztardy, która podkręci smak. Nic więcej nie trzeba.
Jeśli chcesz, by była bardziej sycąca, dodaj pokrojony w kostkę, chrupiący boczek. Czasem, dla przełamania smaku, dodaję też jedno twarde, kwaśne jabłko, pokrojone w drobną kostkę, które wnosi dodatkową nutę słodyczy i kwasowości.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym
Chrupiąca i orzeźwiająca sałatka, idealna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 173 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ziemniaków sałatkowych
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki octu z białego wina
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeże zioła (pietruszka lub koperek)
- 1 łyżeczka kaparów
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- GotowanieZiemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź je i jeszcze gorące obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę.
- Przygotowanie dodatków i sosuSelera naciowego i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. W małym słoiczku połącz musztardę, ocet, oliwę, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij.
- Łączenie składnikówW dużej misce połącz ciepłe ziemniaki, selera i cebulę. Dodaj kapary i posiekane zioła. Zalej wszystko sosem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 30 minut.
Z czym podać taką sałatkę?
Ta sałatka ziemniaczana to idealny dodatek do świątecznych mięs i wędlin. Jej kwaśny smak świetnie równoważy bogatsze potrawy.
- Pieczone mięsa – schab ze śliwką, karkówka czy rolowany boczek. Jej kwaśna nuta idealnie pasuje do bogatego smaku pieczeni. Chrupkość selera to dodatkowy atut, który przełamuje monotonię.
- Domowe wędliny i pasztety – to klasyk świątecznej zimnej płyty. Lekka, ale sycąca sałatka jest idealnym uzupełnieniem dla deski wędlin.
- Smażona ryba – kwaśny, octowy sos w sałatce działa na rybę podobnie jak skropienie jej cytryną. To połączenie, które świetnie sprawdza się nie tylko w święta, ale przez cały rok.
- Śledzie w oleju – kwaśny, wyrazisty smak sałatki świetnie przełamuje tłustość śledzia, tworząc idealnie zbalansowaną kompozycję. To duet, który na polskim, świątecznym stole zawsze się sprawdza.
Czytaj też:
Tradycyjnej jarzynowej nie robię w tym roku. Ta warstwowa sałatka robi furorę i kosztuje groszeCzytaj też:
Znika szybciej niż jarzynowa. Tę obłędną sałatkę robię w 15 minut i ratuje mi każde święta
