Tradycyjnej jarzynowej nie robię w tym roku. Ta warstwowa sałatka robi furorę i kosztuje grosze

Tradycyjnej jarzynowej nie robię w tym roku. Ta warstwowa sałatka robi furorę i kosztuje grosze

Dodano: 
Mimoza w szklaneczkach
Mimoza w szklaneczkach Źródło: Shutterstock / Anastasia Kamysheva
Tradycyjna sałatka jarzynowa może się znudzić. Wtedy sięgam po coś lepszego. Ta warstwowa kompozycja wygląda obłędnie, kosztuje grosze i smakuje jak z drogiej restauracji. W tym roku podaję ją w szklankach. Goście będą zachwyceni.

W okresie przedświątecznym szukam nowych, ale budżetowych pomysłów na świąteczny stół. Choć kocham klasyki, uważam, że ta propozycja bije na głowę tradycyjną jarzynową – jest lżejsza, bardziej wyrazista w smaku i prezentuje się po prostu świetnie. Zamiast serwować ją w jednej dużej salaterce, postawiłem na indywidualne porcje, co dodaje sałatce elegancji.

Jak przygotować sałatkę mimozę

Kluczem do sukcesu jest tutaj cierpliwość przy układaniu warstw – to one robią całą wizualną robotę, zwłaszcza gdy – tak jak ja – zdecydujesz się na przezroczyste szkło. Osobiście polecam też nie żałować świeżo mielonego pieprzu do sosu, bo ziemniaki i jajka lubią wyraziste towarzystwo, a wędzony pstrąg idealnie komponuje się z odrobiną pikanterii.

Przepis: Sałatka mimoza

To pyszne danie na świąteczny stół i świetna przekąska na przyjęcia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
418 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 5 średnich jajek
  • 1 średnia cebula czosnkowa
  • 300 g wędzonego pstrąga
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • koperek
  • suszone owoce np. żurawina

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzyw i jajekMarchewkę i ziemniaki umyj, szorując miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej (uważaj, żeby nie uszkodzić skórki) i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Odcedzone warzywa i jajka przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, pozostaw do przestygnięcia i obierz.
  2. KrojenieZiemniaki i marchewkę pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Możesz również zetrzeć warzywa na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać. Oddziel białka od żółtek. Żółtka pokrusz widelcem lub zetrzyj na tarce o małych oczkach, a białka posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj lub pokrój w cieniutkie piórka. Porada: jeżeli nie lubisz sałatek z surową cebulą, to polecam przelać pokrojone warzywo wrzącą wodą, co sprawi, że cebula będzie miała delikatniejszy smak. Wędzonego pstrąga porwij lub pokrój na mniejsze kawałki, usuwając drobne ości. Opcjonalnie wykorzystaj 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy.
  3. Przygotowanie sosuWymieszaj majonez ze śmietaną i musztardą oraz dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonanieNa dno salaterki wyłóż rybę. Dodaj cebulę i rozsmaruj na niej odrobinę sosu. Następnie wyłóż białka, oprósz je solą i pieprzem oraz rozsmaruj sos. Na sos dodaj marchewkę i ziemniaki (możesz oprószyć warzywa solą i pieprzem). Wyłóż kolejną warstwę sosu. Udekoruj wierzch sałatki pokruszonymi żółtkami. Wstaw sałatkę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Sposób na efektowne podanie sałatki

Podanie sałatki w szklankach to mój patent na uniknięcie „bałaganu” na talerzach ze świątecznymi daniami – sałatka zachowuje swoją strukturę do samego końca i wygląda niezwykle estetycznie. Aby dopełnić efektu, wierzch z żółtek jajek dekoruję czymś kolorowy. Może to być gałązka świeżego koperku, zielonej pietruszki, posiekany szczypiorek oraz kilka owoców żurawiny (świeżej lub suszonej). To dodaje świątecznego, kolorowego akcentu. Taka porcja to idealna przystawka, która nie obciąża żołądka tak bardzo, jak tradycyjne wersje z dużą ilością majonezu. A do przepisu można wrócić również, przygotowując sylwestrowe lub karnawałowe przyjęcie.

Czytaj też:
Najłatwiejszy świąteczny makowiec. Teść zdradził mi banalny sposób na wilgotne nadzienie i maślane, kruche ciasto
Czytaj też:
Zapomnij o karpiu. Ta świąteczna ryba jest zdrowa, delikatna i bez ości. Idealna dla dzieci i seniorów