Pamiętam, jak mama robiła ją na ostatnią chwilę, gdy okazywało się, że brakuje surówki. Byłem sceptyczny, seler na surowo? Aż spróbowałem. Zaskoczyła mnie ta chrupkość i idealny balans słodyczy z kwasowością. Dziś to mój obowiązkowy punkt na świątecznym stole, bo pasuje do wszystkiego.
Jak zrobić sałatkę z czterech składników?
Cała magia tej sałatki tkwi w idealnym balansie smaków: słodycz z kukurydzy i jabłka, ziemista ostrość selera i kwaśna nuta z soku z cytryny. To proste połączenie, które po prostu działa i odświeża podniebienie.
Ważne jest użycie twardego, soczystego i kwaśnego jabłka, jak szara reneta. To ono nadaje całości orzeźwiającej nuty i chrupkości. Sok z cytryny to nie tylko smak. Dodany od razu do startych jabłek i selera sprawia, że nie ciemnieją i zachowują apetyczny, jasny kolor. Majonez dodaję na samym końcu, tylko tyle, by połączyć składniki, a nie je zdominować.
Przepis: Sałatka z kukurydzy, selera i jabłka
Ekspresowa warzywno-owocowa sałatka. Świetnie komponuje się ze świątecznymi potrawami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 98 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka kukurydzy (około 300 g)
- 2 średnie jabłka
- 1 mały seler korzeniowy (około 200 g)
- 2-3 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOtwórz puszkę kukurydzy, odcedź ją i przepłucz wodą. Seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Seler i jabłka skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W dużej misce wymieszaj kukurydzę, jabłka i seler.
- Dodatek sosuDodaj majonez lub jogurt. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- SerwowaniePrzełóż sałatkę do miseczek i podawaj od razu lub schłodzoną w lodówce przez 10-15 minut przed podaniem.
Jak urozmaicić taką sałatkę?
Ta prosta baza to idealny punkt wyjścia do eksperymentów. Kilka dodatków może całkowicie odmienić jej charakter, nie psując przy tym jej chrupiącej świeżości.
- Orzechy włoskie – garść grubo posiekanych i podprażonych orzechów włoskich to strzał w dziesiątkę. Dodadzą wspaniałej chrupkości i głębokiego, orzechowego smaku, który fantastycznie przełamie słodycz jabłka i kukurydzy.
- Rodzynki lub żurawina – jeśli lubisz słodsze sałatki. Ich skoncentrowana słodycz (i kwasowość w przypadku żurawiny) genialnie komponuje się z kwaśnym jabłkiem i surowym selerem, tworząc bardziej złożony, świąteczny smak.
- Ser żółty w kostce – pokrojony w drobną kostkę twardy ser, jak Gouda czy Cheddar, sprawi, że sałatka będzie bardziej sycąca i zyska słoną, wyrazistą nutę. To prosty sposób, by zamienić ją z dodatku w samodzielną przekąskę.
- Świeży koperek – pęczek drobno posiekanego koperku to powiew świeżości. Jego charakterystyczny, anyżowy aromat fantastycznie ożywia całą kompozycję i nadaje sałatce bardziej tradycyjnego, polskiego charakteru.
Czytaj też:
Nie używam już majonezu ze sklepu. Mój sposób sprawia, że sałatka jarzynowa jest hitem ŚwiątCzytaj też:
Bije na głowę jarzynową, gyros też się chowa. Ta pożywna sałatka smakuje i robi wrażenie
