Znika szybciej niż jarzynowa. Tę obłędną sałatkę robię w 15 minut i ratuje mi każde święta

Znika szybciej niż jarzynowa. Tę obłędną sałatkę robię w 15 minut i ratuje mi każde święta

Dodano: 
Sałatka z kukurydzy, selera i jabłka
Sałatka z kukurydzy, selera i jabłka Źródło: Shutterstock
Chrupiąca, słodko-kwaśna i banalnie prosta. To mój pewniak, gdy na świątecznym stole brakuje czegoś świeżego i lekkiego.

Pamiętam, jak mama robiła ją na ostatnią chwilę, gdy okazywało się, że brakuje surówki. Byłem sceptyczny, seler na surowo? Aż spróbowałem. Zaskoczyła mnie ta chrupkość i idealny balans słodyczy z kwasowością. Dziś to mój obowiązkowy punkt na świątecznym stole, bo pasuje do wszystkiego.

Jak zrobić sałatkę z czterech składników?

Cała magia tej sałatki tkwi w idealnym balansie smaków: słodycz z kukurydzy i jabłka, ziemista ostrość selera i kwaśna nuta z soku z cytryny. To proste połączenie, które po prostu działa i odświeża podniebienie.

Ważne jest użycie twardego, soczystego i kwaśnego jabłka, jak szara reneta. To ono nadaje całości orzeźwiającej nuty i chrupkości. Sok z cytryny to nie tylko smak. Dodany od razu do startych jabłek i selera sprawia, że nie ciemnieją i zachowują apetyczny, jasny kolor. Majonez dodaję na samym końcu, tylko tyle, by połączyć składniki, a nie je zdominować.

Przepis: Sałatka z kukurydzy, selera i jabłka

Ekspresowa warzywno-owocowa sałatka. Świetnie komponuje się ze świątecznymi potrawami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
98 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy (około 300 g)
  • 2 średnie jabłka
  • 1 mały seler korzeniowy (około 200 g)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOtwórz puszkę kukurydzy, odcedź ją i przepłucz wodą. Seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Seler i jabłka skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W dużej misce wymieszaj kukurydzę, jabłka i seler.
  2. Dodatek sosuDodaj majonez lub jogurt. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. SerwowaniePrzełóż sałatkę do miseczek i podawaj od razu lub schłodzoną w lodówce przez 10-15 minut przed podaniem.

Jak urozmaicić taką sałatkę?

Ta prosta baza to idealny punkt wyjścia do eksperymentów. Kilka dodatków może całkowicie odmienić jej charakter, nie psując przy tym jej chrupiącej świeżości.

  • Orzechy włoskie – garść grubo posiekanych i podprażonych orzechów włoskich to strzał w dziesiątkę. Dodadzą wspaniałej chrupkości i głębokiego, orzechowego smaku, który fantastycznie przełamie słodycz jabłka i kukurydzy.
  • Rodzynki lub żurawina – jeśli lubisz słodsze sałatki. Ich skoncentrowana słodycz (i kwasowość w przypadku żurawiny) genialnie komponuje się z kwaśnym jabłkiem i surowym selerem, tworząc bardziej złożony, świąteczny smak.
  • Ser żółty w kostce – pokrojony w drobną kostkę twardy ser, jak Gouda czy Cheddar, sprawi, że sałatka będzie bardziej sycąca i zyska słoną, wyrazistą nutę. To prosty sposób, by zamienić ją z dodatku w samodzielną przekąskę.
  • Świeży koperek – pęczek drobno posiekanego koperku to powiew świeżości. Jego charakterystyczny, anyżowy aromat fantastycznie ożywia całą kompozycję i nadaje sałatce bardziej tradycyjnego, polskiego charakteru.

Czytaj też:
Nie używam już majonezu ze sklepu. Mój sposób sprawia, że sałatka jarzynowa jest hitem Świąt
Czytaj też:
Bije na głowę jarzynową, gyros też się chowa. Ta pożywna sałatka smakuje i robi wrażenie