Lekka sałatka z gotowanym burakiem. Idealna na przekąskę, a nawet na świąteczny stół

Lekka sałatka z gotowanym burakiem. Idealna na przekąskę, a nawet na świąteczny stół

Dodano: 
Sałatka z burakiem
Sałatka z burakiem Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Macie ochotę na smaczną przekąskę? A może zastanawiacie się, jaką sałatkę podać na świąteczny stół? Ta z gotowanym burakiem sprawdzi się doskonale. Nie dość, że wygląda apetycznie, to jest lekka i bardzo zdrowa.

Są takie połączenia składników, które pięknie wyglądają, doskonale smakują i na dodatek są zdrowe. Ta sałatka jest najlepszym tego przykładem. Najważniejszym jej składnikiem są gotowane buraki – słodkie, leciutko twardawe, aromatyczne. Ich smak doskonale podkreślają pozostałe dodatki. Całość tworzy kompozycję, która przyciąga wzrok.

Jak przygotować buraki do sałatki?

Buraki do sałatki trzeba ugotować lub upiec. Pierwszy sposób zajmie nieco mniej czasu. Buraki wystarczy dokładnie wyszorować, opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. By uzyskały pożądaną miękkość, potrzebują ok. 50-60 minut gotowania. Nieco dłużej zejdzie się z pieczeniem buraków. Te jednak wyjdą bardziej aromatyczne, zdrowsze i o pięknej barwie. By upiec buraki, też trzeba je dokładnie umyć, a potem każdy osobno zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane układa się na półce piekarnika i piecze ok. 1,5 godziny w 180-190 st. C.

Jak zrobić lekką sałatkę z burakiem?

Gdy macie już ugotowane lub upieczone buraki, przygotowanie sałatki zajmie dosłownie 15 minut. Buraki po wystudzeniu trzeba obrać i pokroić w kostkę. Podobnie należy rozdrobnić ser feta. Buraki i ser wykłada się na liście szpinaku, polewa lekkim sosem i posypuje posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatka jest gotowa do podania.

Przepis: Sałatka z gotowanym burakiem

Lekka sałatka z dodatkiem gotowanego buraka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 2 buraki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikiBuraki ugotuj lub upiecz, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Szpinak opłucz, osusz. Ser pokrój w kostkę. Orzechy podpraż na suchej patelni, posiekaj.
  2. Wykańczenie sałatkiSzpinak wyłóż na półmisek. Posyp pokrojonym burakiem i serem feta. Polej sosem z miodu, octu i oliwy z oliwek. Posyp posiekanymi orzechami.

Inna wersja sałatki z burakiem

Skład sałatki z burakiem można nieco zmienić. Zamiast szpinaku sprawdzi się tu sałata rukola lub roszponka. Ser feta można zastąpić kozim, a orzechy pestkami słonecznika. Do sałatki można też dołożyć pokrojone, suszone śliwki. Najlepiej sprawdzą się tu śliwki kalifornijskie, które są miękkie, ale sprężyste. Jeśli chcecie, możecie też wykorzystać świeże owoce, np. słodkie jabłka, gruszki. Pokrójcie je tylko w cienkie plasterki.

Czytaj też:
Znika szybciej niż jarzynowa. Tę obłędną sałatkę robię w 15 minut i ratuje mi każde święta
Czytaj też:
Tę warstwową sałatkę podaję na Wigilię zamiast jarzynowej. Wygląda luksusowo i znika pierwsza