Tę warstwową sałatkę podaję na Wigilię zamiast jarzynowej. Wygląda luksusowo i znika pierwsza

Tę warstwową sałatkę podaję na Wigilię zamiast jarzynowej. Wygląda luksusowo i znika pierwsza

Dodano: 
Wigilijna sałatka Mimoza
Wigilijna sałatka Mimoza Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Po taką sałatkę wszyscy sięgają w pierwszej kolejności. Niezwykle elegancko prezentuje się na stole, a jak smakuje! Wbrew pozorom nie wymaga żmudnego przygotowania, a to wielka zaleta przed Świętami.

Sałatka Mimoza to idealny patent na Wigilijny stół. Zamiast masy warzywnej z majonezem serwuję zgrabne porcje złożone z warstw produktów, które dekoruję żółtkami. To właśnie od nich pochodzi nazwa potrawy, która nawiązuje do żółtych kwiatów tej rośliny. Ma wiele wersji, ale na Święta zawsze robię ją z łososiem.

Jak zrobić sałatkę Mimoza z łososiem?

Używam do niej łososia wędzonego na gorąco, który ma bogatszy smak i konsystencję niż ten przygotowany na zimno. Zawczasu szykuję też ziemniaki w mundurkach i jajka na twardo, które najczęściej gotuję dzień wcześniej.

Przyrządzanie sałatki Mimoza zaczynam od marynowania cebuli. Wykorzystuję do tego szybką metodę z gorącym roztworem octu, dzięki czemu traci ostrość i mięknie już po kwadransie. W tym czasie zajmuję się tarciem ziemniaków i jajek oraz rozdrabnianiem łososia.

Gdy mam już wszystkie składowe, układam warstwy dania na talerzach. Wierzch dekoruję „piaskiem” z żółtka, który uzyskuję, przecierając je przez metalowe sitko. Na koniec posypuję danie świeżymi ziołami. Najlepiej, gdy przed podaniem postoi z godzinę, bo wtedy smakuje najlepiej.

Przepis: Sałatka Mimoza z łososiem

Wykwintna warstwowa sałatka z klasycznych świątecznych produktów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
439 w każdej porcji

Składniki

  • 0,6 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 350 g gęstego jogurtu
  • 400 g łososia wędzonego na gorąco
  • 125 g startego żółtego sera
  • 3 czerwone cebule
  • 6 łyżek octu z czerwonego lub białego wina
  • 1 szczypta soli
  • 200 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 szklanki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie cebuliPokrój cebulę w kostkę. Zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody, dodaj ocet i sól. Zalej cebulę marynatą, przykryj i odstaw na co najmniej 15 minut, a następnie osącz i odłóż do wystygnięcia.
  2. Szykowanie składnikówW tym czasie obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Podobnie zetrzyj białka jaja, natomiast żółtka przetrzyj przez metalowe sitko. Podziel łososia na niewielkie kawałki. Wymieszaj majonez z musztardą i 1/3 startego sera.
  3. Układanie sałatkiPostaw obok siebie 8 talerzy i układaj na nich kolejne warstwy produktów o coraz mniejszej średnicy. Zacznij od porcji ziemniaków, rozsmaruj na nich równe ilości jogurtu i posyp go szczypiorkiem. Następnie nałóż łososia, pozostały ser, cebulę, majonez z serem i starte białko. Wierzch posyp żółtkiem i udekoruj koperkiem, rozsyp go też po ziemniakach.

Sałatka Mimoza z łososiem – wskazówki

Tę sałatkę można też podać w szklanych salaterkach, które wyeksponują jej apetyczne warstwy. Można ponadto modyfikować skład dania, dodając lub wymieniając produkty. Pasują do niego między innymi:

  • starta ugotowana lub surowa marchewka,
  • starte jędrne jabłko,
  • groszek z puszki,
  • kukurydza z puszki,
  • pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony lub konserwowy,
  • drobne lub pokrojone marynowane pieczarki.

Zamiast łososia do sałatki można dołożyć tańszego tuńczyka w puszce z zalewy wodnej albo oleju. Sprawdzi się także wędzona lub konserwowa makrela bądź wędzony pstrąg. Mimozę można ponadto przyszykować w wersji z mięsem, używając pokrojonej szynki lub pieczonej czy wędzonej piersi kurczaka.

Czytaj też:
Do tej świątecznej sałatki biorę garnek, bo miska to za mało. Bije jarzynową na głowę
Czytaj też:
Oto mój prosty sposób na śledzia na wigilię. Mało przy nim pracy, a wygląda apetycznie