Sałatka Mimoza to idealny patent na Wigilijny stół. Zamiast masy warzywnej z majonezem serwuję zgrabne porcje złożone z warstw produktów, które dekoruję żółtkami. To właśnie od nich pochodzi nazwa potrawy, która nawiązuje do żółtych kwiatów tej rośliny. Ma wiele wersji, ale na Święta zawsze robię ją z łososiem.
Jak zrobić sałatkę Mimoza z łososiem?
Używam do niej łososia wędzonego na gorąco, który ma bogatszy smak i konsystencję niż ten przygotowany na zimno. Zawczasu szykuję też ziemniaki w mundurkach i jajka na twardo, które najczęściej gotuję dzień wcześniej.
Przyrządzanie sałatki Mimoza zaczynam od marynowania cebuli. Wykorzystuję do tego szybką metodę z gorącym roztworem octu, dzięki czemu traci ostrość i mięknie już po kwadransie. W tym czasie zajmuję się tarciem ziemniaków i jajek oraz rozdrabnianiem łososia.
Gdy mam już wszystkie składowe, układam warstwy dania na talerzach. Wierzch dekoruję „piaskiem” z żółtka, który uzyskuję, przecierając je przez metalowe sitko. Na koniec posypuję danie świeżymi ziołami. Najlepiej, gdy przed podaniem postoi z godzinę, bo wtedy smakuje najlepiej.
Przepis: Sałatka Mimoza z łososiem
Wykwintna warstwowa sałatka z klasycznych świątecznych produktów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 439 w każdej porcji
Składniki
- 0,6 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 350 g gęstego jogurtu
- 400 g łososia wędzonego na gorąco
- 125 g startego żółtego sera
- 3 czerwone cebule
- 6 łyżek octu z czerwonego lub białego wina
- 1 szczypta soli
- 200 g majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka posiekanego szczypiorku
- 1/2 szklanki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Marynowanie cebuliPokrój cebulę w kostkę. Zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody, dodaj ocet i sól. Zalej cebulę marynatą, przykryj i odstaw na co najmniej 15 minut, a następnie osącz i odłóż do wystygnięcia.
- Szykowanie składnikówW tym czasie obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Podobnie zetrzyj białka jaja, natomiast żółtka przetrzyj przez metalowe sitko. Podziel łososia na niewielkie kawałki. Wymieszaj majonez z musztardą i 1/3 startego sera.
- Układanie sałatkiPostaw obok siebie 8 talerzy i układaj na nich kolejne warstwy produktów o coraz mniejszej średnicy. Zacznij od porcji ziemniaków, rozsmaruj na nich równe ilości jogurtu i posyp go szczypiorkiem. Następnie nałóż łososia, pozostały ser, cebulę, majonez z serem i starte białko. Wierzch posyp żółtkiem i udekoruj koperkiem, rozsyp go też po ziemniakach.
Sałatka Mimoza z łososiem – wskazówki
Tę sałatkę można też podać w szklanych salaterkach, które wyeksponują jej apetyczne warstwy. Można ponadto modyfikować skład dania, dodając lub wymieniając produkty. Pasują do niego między innymi:
- starta ugotowana lub surowa marchewka,
- starte jędrne jabłko,
- groszek z puszki,
- kukurydza z puszki,
- pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony lub konserwowy,
- drobne lub pokrojone marynowane pieczarki.
Zamiast łososia do sałatki można dołożyć tańszego tuńczyka w puszce z zalewy wodnej albo oleju. Sprawdzi się także wędzona lub konserwowa makrela bądź wędzony pstrąg. Mimozę można ponadto przyszykować w wersji z mięsem, używając pokrojonej szynki lub pieczonej czy wędzonej piersi kurczaka.
Czytaj też:
Do tej świątecznej sałatki biorę garnek, bo miska to za mało. Bije jarzynową na głowęCzytaj też:
Oto mój prosty sposób na śledzia na wigilię. Mało przy nim pracy, a wygląda apetycznie
