To mięsne paszteciki z ciasta francuskiego, ale od razu zaznaczamy: można je też zrobić w wersji postnej (jak – piszemy niżej). Są chrupiące, smaczne, doskonale smakują z wigilijnym barszczem.
Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego?
To przepis prosty i ekspresowy. Nie musisz robić do tych pasztecików żadnego farszu, bo wystarczy wykorzystać gotowy pasztet (nawet kupny) pokrojony w plastry. Kawałki pasztetu wystarczy zawinąć w ciasto i upiec. Najlepsze będą pasztety pieczone, takie, które można kroić, pasztety typowe do smarowania mogą być zbyt rzadkie i rozpłyną się podczas pieczenia.
Jeśli chcesz mieć wersję bezmięsną, sposobów jest kilka: wykorzystaj pasztet wegetariański (np. z kaszy jaglanej i grzybów), albo zawiń w ciasto farsz, który został ci z robienia pierogów lub uszek. Do tych pasztecików świetnie nadaje się także kapusta z grochem czy kapusta z soczewicą (to częste potrawy na wigilijny stół).
Bazą pasztecików jest gotowe ciasto francuskie: aby wybrać dobre, zwróć uwagę na jego skład. Najlepsze ciasto francuskie jest robione na bazie masła (zwykle takie ciasto jest na dziale mrożonek).
Paszteciki pięknie wyglądają posypane kminkiem lub sezamem, ale mogą to być również suszone zioła (np. tymianek lub oregano) oraz mak lub czarnuszka.
Przepis: Ekspresowe paszteciki
Pyszne paszteciki z gotowego ciasta.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 12 plasterków pasztetu
dodatkowo:
- 1 jajko rozmącone z łyżką mleka
- 1 łyżka kminku lub sezamu
Sposób przygotowania
- Szykowanie pasztecikówCiasto pokrój na 12 kwadratów. Na każdym kładź kawałek pasztetu i składaj ciasto na pół. Ponacinaj paszteciki (patrz zdjęcie).
- Pieczenie pasztecikówUłóż paszteciki na blasze. Posmaruj rozmąconym z mlekiem jajkiem i posyp kminkiem lub sezamem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Z czym podawać paszteciki z ciasta francuskiego?
Paszteciki z ciasta francuskiego z naszego przepisu można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zimne można łatwo odgrzać: wystarczy włożyć je na chwilę do rozgrzanego piekarnika, można je też odgrzać na patelni (ciasto francuskie jest tłuste, nie potrzeba żadnego tłuszczu do odgrzewania).
Paszteciki doskonale smakują podane z gorącym barszczem, dlatego są idealną przekąską na świąteczny stół. Można je również zajadać z bulionem grzybowym.
Czytaj też:
Nie z buraków, a z grzybów. Ten wigilijny barszcz zachwyca smakiem, a sekret to nietypowy zakwasCzytaj też:
Oglądałem, jak Magda Gessler doprawia barszcz. Moja mama zawsze powtarzała: tego nigdy nie rób
