Moja mama robiła ją na każde święta. Wielki garnek, w którym mieszała składniki, wydawał mi się magiczny. Zaskoczyło mnie, że sekret jej smaku tkwił nie w tajnych składnikach, a w idealnych proporcjach. Teraz ja kontynuuję tę tradycję, bo bez tej sałatki nie ma świąt.
Jak zrobić sałatkę Olivier?
Kluczem do jej smaku jest dodatek dobrej jakości wędliny, która nadaje jej szlachetnego charakteru. Poza tym ważne jest, by wszystkie składniki pokroić w równą, niedużą kostkę, dzięki czemu sałatka ma idealną strukturę. Warzywa zawsze gotuję w mundurkach, dzięki czemu nie nasiąkają wodą i mają bardziej intensywny smak. Porada: jajka możesz ugotować w tej samej wodzie co warzywa, tylko wyjmij je wcześniej (po około 8 minutach).
Jeśli chcesz, by sałatka była bardziej wykwintna, zamiast szynki możesz użyć gotowanego kurczaka. Czasem, dla przełamania smaku, dodaję też jedno małe, twarde i kwaśne jabłko, pokrojone w drobną kostkę.
Przepis: Sałatka Olivier
Klasyczna, świąteczna sałatka z szynką, warzywami i jajkiem w kremowym sosie majonezowym.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 343 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- 100 g korzenia pietruszki
- 50 g selera
- 300 g szynki gotowanej w kawałku
- 4 jajka
- 3 duże ogórki kiszone
- 300 g gęstego majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- GotowanieWarzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler) ugotuj w mundurkach do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Wszystko wystudź.
- KrojenieOstudzone warzywa obierz i pokrój w równą kostkę. Jajko również pokrój w podobną kostkę.
- ŁączenieW garnku połącz wszystkie pokrojone składniki. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, żeby smaki się przegryzły.
Skąd nazwa sałatka Oliviera?
Swoją nazwę sałatka zawdzięcza Lucienowi Olivier, francuskiemu szefowi kuchni, który w XIX wieku prowadził luksusową restaurację w Moskwie. To właśnie tam stworzył tę legendarną kompozycję. Dziś znamy ją jako sałatkę rosyjską lub stoliczną, czyli uwspółcześnioną wersję tego, co niegdyś było daniem dla carów.
Z czym podać taką sałatkę?
Ta sałatka jest tak bogata i sycąca, że właściwie nie potrzebuje wielu dodatków. Najlepiej smakuje w prostym towarzystwie, które pozwoli jej grać pierwsze skrzypce.
- Świeży chleb lub chrupiąca bagietka – to najbardziej naturalny i najprostszy dodatek. Kromka dobrego chleba, posmarowana masłem, idealnie komponuje się z kremową sałatką, tworząc sycącą i pyszną kanapkę.
- Deska dobrych wędlin – na świątecznym stole sałatka ta idealnie pasuje do domowych pasztetów, pieczonego schabu czy innych wędlin. Jej warzywny, kremowy smak świetnie równoważy słoność i bogactwo mięs.
- Jajka faszerowane – to kolejny klasyk zimnej płyty, który wspaniale uzupełnia sałatkę. Można nawet użyć odrobiny sałatki jako bazy do farszu, mieszając ją z żółtkami.
- Śledź w oleju lub śmietanie – połączenie dwóch klasycznych, świątecznych sałatek na jednym talerzu to kwintesencja polskiego świętowania. Ich smaki, choć różne, wspaniale się uzupełniają.
Czytaj też:
Zamiast pasty szykuję pożywną sałatkę. To śniadanie znika w 5 minutCzytaj też:
Nie używam już majonezu ze sklepu. Mój sposób sprawia, że sałatka jarzynowa jest hitem Świąt
