Zamiast klasycznych robię francuskie. Te paszteciki są wykwintne, a proste do zrobienia

Zamiast klasycznych robię francuskie. Te paszteciki są wykwintne, a proste do zrobienia

Dodano: 
Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Paszteciki to jeden z możliwych dodatków do czerwonego barszczu. Sposobów ich przygotowania też jest wiele. Można je bowiem zrobić z różnych rodzajów ciast, rozmaicie formować i nadziewać. Dziś przebój prosto z kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jest postrzegana, jako najbardziej elegancka i wyrafinowana. Słynie z dbałości o szczegóły, z pięknie podanych dań i celebrowania jedzenia. Patrząc na te paszteciki, trudno się z tymi opiniami nie zgodzić. Wyglądają nadzwyczaj apetycznie, a tak naprawdę nie są trudne do przygotowania.

Kilka słów o francuskich pasztecikach

Francuskie paszteciki (z franc. vol-au-vent, czyt. vol-o-vą) to małe, kruche „koszyczki” wykonane z listkowego ciasta francuskiego.
Przygotowuje się je w charakterystyczny sposób, układając na pełnym krążku kilka pierścieni z ciasta francuskiego. W ten sposób po upieczeniu powstaje koszyczek, który napełnia się wybranym farszem, wytrawnym lub słodkim. Większe paszteciki podaje się na przystawkę, małe stanowią doskonały dodatek np. do barszczu.

Jak zrobić francuskie paszteciki?

Choć te paszteciki wyglądają nadzwyczajnie, ich przygotowanie jest naprawdę proste. Zwłaszcza jeśli korzysta się z gotowego ciasta francuskiego. Wtedy wystarczy wykroić foremkami krążki i pierścienie, poukładać je jeden na drugim i upiec. By warstwy ciasta dobrze do siebie przylegały, należy posmarować je rozkłóconym jajkiem. Po upieczeniu paszteciki wystarczy napełnić przygotowanym wcześniej farszem. Z myślą o wigilijnym barszczu robię nadzienie z pieczarek i orzechów. Paszteciki wyglądają doskonale, a jeszcze lepiej smakują.

Przepis: Francuskie paszteciki

Paszteciki vol-a-vent z pieczarkowym farszem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

Na koszyczki:

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • ok. 40 g orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki mascarpone lub serka kremowego
  • szczypta tymianku lub majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wykrawanie krążkówCiasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej, by odzyskało elastyczność. Rozwiń je, a potem wykrój z niego małe kółka o średnicy 4 czy 5 cm. 1/4 kółek pozostaw pełnych, w pozostałych mniejszą formą wykrój otwory, tak by powstały pierścienie.
  2. Składanie koszyczkówPełne krążki ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Połóż po jednym pierścieniu, delikatnie dociśnij, posmaruj jajkiem, przykryj drugim pierścieniem, posmaruj jajkiem i znów przykryj pierścieniem. Wierzch pierścienia ostrożnie posmaruj jajkiem.
  3. PieczenieUłożone koszyczki z ciasta wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-210 st. C. Piecz je 12-15 minut, aż ładnie wyrosną i pięknie się zrumienią. Środki koszyczków lekko dociśnij, by zmniejszyć ich wypukłość.
  4. Przygotowanie farszuNa farsz pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, smaż na dużym ogniu, aż puszczą wodę i odparują (5–7 min). Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, otrzyj z nich skórkę, miąższ posiekaj, wymieszaj z pieczarkami, a na końcu z mascarpone.
  5. NadziewanieFarszem napełnij upieczone koszyczki. Całość możesz przygotować wcześniej, ale 5 minut przed podaniem podgrzej, wstawiając na 5 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C.

Francuskie paszteciki – wskazówki

Francuskie paszteciki można podawać także z innymi nadzieniami. Popularny jest farsz z mięsa kurczaka w kremowym sosie, a także nadzienie serowe, warzywne, rybne czy krewetkowe. A oto jeszcze kilka wskazówek, dotyczących przygotowania tych eleganckich pasztecików.

  • Farsz do pasztecików nie może być zbyt mokry, bo będzie nawilżał ciasto i zrobi się miękkie.
  • W czasie formowania pasztecików warstw ciasta nie należy ugniatać, bo może to zdeformować charakterystyczne listki.
  • By paszteciki wyszły kruche i smaczne, „koszyczki” z ciasta trzeba piec w odpowiednio wysokiej temperaturze. Minimalna to 200 stopni Celsjusza z ogrzewaniem góra-dół.
  • Chociaż te paszteciki można podać na zimno, to jednak najsmaczniejsze są, gdy są ciepłe. Wtedy mają odpowiedni smak, aromat i chrupkość.

Czytaj też:
Mama lepiła paszteciki pół dnia. Ja robię jedną świąteczną roladę i w 30 minut mam ten sam smak
Czytaj też:
Od lat nie lepię już uszek. Do barszczu podaję te aromatyczne, domowe paszteciki