Nie piję piwa, ale zawsze trzymam butelkę do gotowania. Najczęściej dodaję je do wypieków, a ostatnio wciąż robię ten chlebek. Choć to prosta receptura z pięciu składników, wychodzi mistrzostwo smaku.
Jak zrobić chleb piwny bez drożdży?
Używam do niego piwa zamiast wody. Zawarty w nim alkohol i tak w większości wyparuje podczas pieczenia, a pozostanie przyjemny słodowy smak. Można też jednak użyć napoju bezalkoholowego. Mój chlebek jest wyjątkowo pyszny, bo wybieram ciemne gatunki o karmelowych nutach, najchętniej portera albo stouta.
Do ciasta nie dosypuję cukru, bo piwo zawiera go dość. Jest ponadto źródłem kwasów, które reagują z sodą oczyszczoną, spulchniając miękisz. Taką samą rolę odgrywa proszek do pieczenia, którym zastępuję drożdże. Dzięki temu przygotowanie wypieku trwa niespełna godzinę.
Do chlebka używam mniejszej keksówki o wymiarach 10 na 20 centymetrów, ale sprawdzi się także inna forma o pojemności około 2 litrów.
Przepis: Chleb piwny bez drożdży
Pyszne pieczywo przygotowane na ciemnym piwie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 86 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 0,5 litra ciemnego piwa
- 1 łyżka oleju do formy
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaNastaw piekarnik na 190 stopni i wysmaruj środek formy olejem. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Następnie wlej powoli piwo, dokładnie mieszając.
- Pieczenie chlebkaPrzelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut, aż się lekko przyrumieni, a patyczek wbity w miękisz będzie suchy.
Chleb piwny bez drożdży – wskazówki
To pyszne pieczywo można przygotować nie tylko ze zwykłej białej mąki. Wychodzi także z mniej oczyszczonych gatunków, na przykład typu 650 lub 750, które są idealne do chlebów. Ponadto można użyć mąki razowej bądź połączyć pszenną białą oraz żytnią.
Smak bochenka urozmaicą dodatki takie jak zioła, na przykład majeranek, tymianek czy rozmaryn, a ponadto nasiona i pestki (słonecznika, dyni, sezamu itp.). Dobrze pasują tu przyprawy korzenne, na przykład kmin i kolendra.
Z ciemnym piwem świetnie współgra także cynamon, kardamon, anyż, imbir czy goździki. Te jednak kojarzą się ze słodkimi wypiekami. Chlebek można jednak łatwo przekształcić w ciasto, dokładając około 3/4 szklanki cukru i pozostawiając tylko szczyptę soli. Warto wzbogacić je o kakao, kawałki czy polewę z czekolady oraz bakalie, bo wtedy będzie najlepsze.
Czytaj też:
Piekę prosty i pyszny chleb z nieoczywistym składnikiem. Poznaj sekret przepisu, który zawsze wychodziCzytaj też:
Ten zdrowy chleb robię bez mąki, wyrabiania i czekania. Jest przepyszny i długo zachowuje świeżość
