Ten zdrowy chleb robię bez mąki, wyrabiania i czekania. Jest przepyszny i długo zachowuje świeżość

Ten zdrowy chleb robię bez mąki, wyrabiania i czekania. Jest przepyszny i długo zachowuje świeżość

Dodano: 
Ziarnisty chleb
Ziarnisty chleb Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Unikacie mąki, nie możecie jeść glutenu, a może po prostu macie ochotę na pyszny, zdrowy chleb? Oto i on – apetyczny, smaczny i bardzo wartościowy. W piekarni musielibyście zapłacić za niego krocie, a w domu zrobicie go szybko i za kilka złotych.

Pieczywo to dla wielu osób podstawowy produkt spożywczy. Na jego bazie robi się kanapki na śniadanie czy kolację. Warto zadbać o to, by był nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Dziś pokażę wam, jak prosto i szybko można zrobić zdrowy chleb proteinowy. Nie ma dodatku mąki, nie zawiera glutenu, a smakuje wybornie.

Jak zrobić chleb bez mąki?

Podstawą tradycyjnego chleba jest mąka. Zwykle jest to mąka pszenna, żytnia lub ich mieszanka. Obie zawierają gluten, który dla wielu osób jest problematyczny. Czy więc da się pominąć te mąki, a może w ogóle mąkę w chlebie? Jak najbardziej można.

Pieczywo da się upiec z samych nasion, orzechów i otrębów. By składniki te połączyły się w jedną masę, trzeba użyć spoiwa. W tej roli doskonale sprawdzają się jajka oraz nasiona chia, babki płesznik czy łuska babki jajowatej. Jajka ścinają się w dość niskiej temperaturze, spajając sypkie dodatki. Natomiast pozostałe składniki żelują pod wpływem wody zawartej w jajkach czy dodanego płynu, dzięki czemu mają działanie wiążące. Do masy warto też dodać tłuszcz, np. oliwę z oliwek, olej kokosowy.

Jak upiec chleb proteinowy?

W składzie klasycznego chleba przeważają węglowodany. W przypadku chlebka proteinowego dominują białka. Najwięcej tego składnika zawierają oczywiście jajka, jednak pozostałe składniki również go dostarczają. Tego pieczywa nie trzeba wyrabiać, ani czekać aż wyrośnie. Wystarczy wymieszać łyżką kilka składników i upiec. Wszystko trwa nie dłużej niż godzinę.

Przepis: Chleb proteinowy

Zdrowy chleb bez dodatku mąki i wyrabiania

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion chia
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka babki płesznik lub łuski babki jajowatej
  • zioła, np. tymianek, oregano

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPiekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: nasiona, orzechy, siemię, chia, sól, sodę, zioła. W osobnej misce roztrzep jajka z olejem i octem. Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale lepka.
  2. Pieczenie chlebaMasę przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch, możesz go posypać pestkami dyni i słonecznika. Chleb piecz ok. 50 minut, aż będzie rumiany i sprężysty w dotyku. Po upieczeniu wystudź go całkowicie na kratce.

Chleb proteinowy – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, które pozwolą w pełni cieszyć się smakiem chleba proteinowego.

  • Chleba ziarnistego nie należy kroić, gdy jest gorący. Trzeba poczekać, aż całkowicie wystygnie.
  • Jeśli chcecie zwiększyć zawartość białka w chlebie, do masy możecie dodać 2-3 łyżki białka serwatkowego czy roślinnego w proszku.
  • Smak chleba możecie wzbogacić, dodając do niego np. czosnek granulowany, zioła, suszone pomidory.
  • Wystudzony chleb należy przechowywać w lodówce. Można go też zamrażać w kromkach, a potem rozmrażać błyskawicznie np. w tosterze.

Czytaj też:
Pożywny farsz i chrupiące pieczywo. Pyszne zapiekanki na kolację robię inaczej niż wszyscy
Czytaj też:
Tylko dwa składniki i 30 minut czekania. Puszysty chlebek idealny nie tylko na śniadanie