Ta ciepła sałatka to mój lekki posiłek na chłodne dni. Jeden owoc całkowicie zmienia jej smak

Ta ciepła sałatka to mój lekki posiłek na chłodne dni. Jeden owoc całkowicie zmienia jej smak

Dodano: 
Ciepła sałatka z brązową soczewicą
Ciepła sałatka z brązową soczewicą Źródło: Shutterstock / istetiana
Szukasz pomysłu na lekki posiłek? Ciepła sałatka to strzał w dziesiątkę. Połączenie batata z brązową soczewicą i nietypowym owocem smakuje obłędnie i wymaga niespełna pół godziny przygotowania.

Małe owocki w tej sałatce wyglądają jak pomidory, ale są od nich słodsze i znacznie kwaśniejsze. To ich krewniak, miechunka peruwiańska lub inaczej pomidorowa (Physalis peruviana). Jest znana też jako jagoda inkaska albo złota i dostępna w świeżej postaci w wielu sklepach. Dodatek ten przełamuje słodycz pieczonych batatów i mięsne nuty brązowej soczewicy, dzięki czemu danie jest wyjątkowo pyszne.

Jak zrobić ciepłą sałatkę z brązową soczewicą i batatem?

Przyrządzam ją z trzech składników i sosu. Bataty piekę w kostkach do miękkości i łączę z ciepłą brązową soczewicą z puszki. Wybieram ten rodzaj, bo ma znacznie bogatszy aromat i smak niż czerwone czy zielone nasiona. Zawiera też sporo białka, przez co sałatka zapewnia je w ilości 7 gramów na porcję.

Do tych produktów dokładam opakowanie miechunki. Ponieważ często podjadam suszone jagody, przy braku świeżych namaczam je w małej ilości wody i dodaję do sałatki. Gdy nie mam i tych, zastępuję owoce pomarańczowymi bądź czerwonymi pomidorkami koktajlowymi, a do dressingu dokładam 1-2 łyżki soku z wyciśniętego z cytryny.

Całość łączy dressing z octem, oliwą, syropem klonowym i tymiankiem. Nadaje potrawie odpowiedni balans i aromat.

Przepis: Ciepła sałatka z brązową soczewicą i batatem

Prosty i pyszny roślinny posiłek ze świeżymi owocami miechunki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
228 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 2 małe bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka brązowej soczewicy
  • 100 g miechunki pomidorowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na dressing:

  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie batatówNastaw piekarnik na 200 stopni. Obierz bataty, pokrój w kostki, oprósz lekko solą, wlej 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem i piecz 25-30 minut, aż będą miękkie.
  2. Szykowanie składnikówW tym czasie podgrzej soczewicę i porządnie osącz, a owoce miechunki rozkrój na połówki jak pomidory. Wymieszaj składniki dressingu, przy czym sól i pieprz dodaj do smaku.
  3. Mieszanie sałatkiPołącz gorące bataty z soczewicą i miechunką. Polej sosem i wymieszaj składniki. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Czy warto jeść miechunkę?

Świeże jagody inkaskie są lekką i wartościową przekąską oraz składnikiem dań. Dostarczają do organizmu witaminy A, C i K, a także B1 i B2. To ponadto dobre źródło łatwo przyswajalnych związków mineralnych takich jak potas, żelazo i magnez. Dzięki temu ich jedzenie może wspierać wzrok, odporność, układ kostny, nerwowy oraz krwiotwórczy.

Stugramowa porcja miechunki zapewnia około 70 kalorii, czyli więcej niż pomarańcze i jabłka. To dlatego, że jest ona bogatsza w białko i błonnik, natomiast zawartość cukru jest niższa. Zalecana dawka 5 sztuk (około 28 g) zapewnia tylko 17 kalorii i aż 1,6 g błonnika.

Owoc ma niski indeks glikemiczny (IG 35), więc małe dawki nie powodują znacznych wahań poziomu cukru we krwi i mogą sięgać po nie osoby z zaburzeniami metabolicznymi.

Physalis ma wysoką zawartość bioaktywnych związków, które neutralizują wolne rodniki, łagodzą stany zapalne i mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. Owoce powinny być w pełni dojrzałe, bo inaczej zawierają toksyczną solaninę tak samo, jak zielone pomidory.

Czytaj też:
Długo nie wiedziałam, że ten owoc jest jadalny. Teraz robię z niego pyszny i prosty dżem
Czytaj też:
Zrób tę sałatkę z brukselki, a wszyscy będą pytać o przepis. Gotowa w 30 minut